10 recomandări împotriva balonării

Ni se par „jenante”, dar balonările sunt un disconfort cât se poate de firesc. Când cantitatea de aer produsă în abdomen este, însă, prea mare, situația devine neplăcută. Din fericire, există unele remedii simple, de „casă”, la care putem apela pentru reducerea gazelor.
1.Masaj abdominal eficient
În cazul unei balonări sau al senzației de sațietate, masajul abdominal reprezintă o adevărată binefacere. Nu doar că relaxează abdomenul, ci stimulează, în plus, digestia, prin activarea intestinului.
Pentru un astfel de masaj, se ung buricele degetelor cu puțin ulei, după care se execută mișcări de rotație în jurul ombilicului, în sensul acelor de ceasornic și apăsând ușor. Cercurile devin tot mai mari, la fiecare rotație, iar apoi se reia masajul din punctul de plecare.
2. Gimnastică
Cu ajutorul unor exerciții ușoare poate fi stimulată mișcarea naturală a tractului digestiv, ceea ce rezolvă anumite „probleme”, inclusiv balonarea. Stați în picioare și inspirați adânc. Expirați încet, aplecând bustul înainte și lăsând capul și umerii să atârne, relaxate, în jos. Vârfurile degetelor sunt îndreptate spre sol.
Inspirați și expirați profund de șapte ori, reluând mișcarea, cu fiecare respirație.
3. Oțet de mere
Datorită efectului său antibacterian, oțetul de mere distruge bacteriile de putrefacție din intestin. Și stimulează, în același timp, producția de suc gastric, atât de necesar pentru o digestie sănătoasă.
Rețetă: Amestecați 2 lingurițe de oțet de mere natural (nefiltrat) cu apă călduță și îndulciți-l cu miere (după gust). Băut înainte de masă, oțetul de mere poate stimula, chiar preventiv, digestia.
4. Prevenirea balonărilor
Persoanele predispuse la balonări ar trebui să renunțe la alimentele care le provoacă, sau să le reducă, pe cât se poate. Printre alimentele greu digerabile care pot provoca balonări se numără, printre altele, alcoolul, sucurile îndulcite, produsele lactate grase (frișca, brânza, laptele integral etc.), aluaturile preparate cu drojdie, leguminoasele sau varza.
5. Alimente cu probiotice
Probioticele sunt microorganisme vii, care servesc drept hrană bacteriilor intestinale „bune” și pe care le ajută să refacă echilibrul florei intestinale. Kefirul, iaurtul natural sau varza acră, de pildă, vă pot ajuta să scăpați de constipație sau diaree, datorită probioticelor pe care le conțin.
6. Argilă
Acumularea de aer în abdomen poate fi redusă cu ajutorul argilei. 1-2 lingurițe de argilă înaintea unei mese ajută la absorbția substanțelor care stimulează producerea gazelor. În plus, argila poate absorbi o cantitate mare de acid gastric, reducând astfel senzația de preaplin și compresia stomacală supărătoare.
7. Reducerea stresului
Eliberat de stres, organismul are suficientă energie pentru a se concentra asupra digestiei și pentru a „dirija” prelucrarea hranei. Stresul are un efect negativ asupra digestiei, astfel că organismul trebuie să reacționeze înainte de toate la el, putându-se „ocupa”, doar apoi, de digestie.
Sigur că stresul nu poate fi evitat întotdeauna, dar poate fi combătut cu ajutorul unor exerciții de relaxare (yoga, antrenament autogen etc.).
8. Ceai de plante
Mirodeniile fac mâncărurile mai „sănătoase”, fiindcă activează digestia și împiedică producerea gazelor. Cunoscute pentru efectul lor „anti-balonant” sunt mai ales ceaiul de fenicul, ceaiul de anason, ceaiul de chimen).
Un amestec eficient împotriva balonărilor se poate prepara din 60 g semințe de anason, 60 g semințe de fenicul și 30 g flori de mușețel. Pentru o ceașcă de ceai se mărunțește ușor 1 linguriță de amestec, se opărește cu apă clocotită și se lasă să se pătrundă, cu capac, circa 10 minute. Apoi se strecoară, se îndulcește – după gust – cu puțină miere și se bea cu înghițituri mici.
9. Substanțe amare
Substanțele amare activează mișcarea tractului gastro-intestinal pentru că ingerarea lor provoacă o producție mărită de bilă. Astfel, ele pot să contracareze o balonare deja existentă și să calmeze durerile abdominale. Se pot consuma alimente amare, precum andivele sau anghinarea, ori se pot lua picături amare, care se găsesc la farmacie.
10. Ghimbir
Gingerolul, substanța componentă a ghimbirului, activează mișcarea intestinală, reglând astfel „hiperproducția” de gaze. De folos poate fi chiar și o simplă bucată de ghimbir proaspăt, mestecată încet.
Dacă ghimbirul proaspăt vi se pare prea „iute”, puteți prepara, alternativ, un ceai din rădăcină de ghimbir. Tăiați felii rădăcina cu coajă cu tot (conține substanțe nutritive importante), turnați deasupra apă fierbinte și lăsați să se pătrundă circa 10 minute.
Sursa:formula-as.ro