12 august: Moartea reginei Cleopatra a Egiptului

12 august: Moartea reginei Cleopatra a Egiptului

La data de 12 august a anului 30 î.Hr. se va sinucide regina Cleopatra, fiica regelui Ptolemeu al XII-lea dintr-o cunoscuta dinastie macedoneană, care a guvernat Egiptul de la moartea lui Alexandru cel Mare din anul 323 î.Hr.

Născută în anul 69 î.Hr., Cleopatra a fost încoronată ca regină a Egiptului la vârsta de 18 ani și chiar dacă nu avea sânge egiptean, ea a fost singura din familia ei care a învățat limba egipteană în semn de respect față de regatul pe care-l conducea.

Ea a dorit să readucă Egiptul la strălucirea avută cu generații înainte, și-a sprijinit poporul și și-a asigurat admirația acestuia, fiind proclamată fiica lui Ra, zeul soarelui la egipteni.

La scurt timp după ce a devenit regină, Cleopatra a intrat în disputa cu fratele său Ptolemeu al XIII-lea, iar în urma acestei dispute va izbucni un sângeros război civil.

Tot la acea vreme, Roma, cea mai mare dintre puterile lumii se afla și ea într-un război pentru putere, război care va ajunge în scurt timp și în Egipt. Astfel, în anul 49 î.Hr., în timpul războiului civil, Pompei, care împreună cu Crassus și Iulius Cezar făcuse parte din primul triumvirat, a fugit de teama represaliilor acestora din imperiu și și-a căutat adăpost în Egipt. Aici însă a fost descoperit și ucis de agenții lui Ptolemeu al XIII-lea, care l-au considerat spion al Cleopatrei.

Iulius Cezar a ajuns și el la scurt timp în Alexandria și după ce a descoperit moartea dușmanului său, a decis să restabilească ordinea în Egipt. Cleopatra a căutat să-și atingă scopurile și va intra rapid în grațiile lui Iulius Cezar, profitând de faptul că ea era considerată atunci, drept cea mai frumoasă femeie din lume.

Cu Iulius Cezar, Cleopatra va avea un fiu pe care l-a botezat „Cezarion” și împreună cu care va merge la Roma, la întoarcerea triumfală a acestuia în capitala imperiului.

După ce Iulius Cezar a fost asasinat în luna martie a anului 44 î. Hr., Cleopatra s-a întors în Egipt și și-a adus fiul la domnie, sub numele de Ptolemeu Cezarion al Egiptului.

După asasinarea lui Iulius Cezar, puternicul general Marc Antoniu a preluat administrația provinciilor estice din Imperiul Roman, printre care și Egiptul. Cleopatra voia să-l facă și pe Marc Antoniu aliat, așa cum îi fusese înainte Cezar și de aceea va merge în tabăra lui de la Tarsus din Asia Mică, unde reușește să-l seducă, venind apoi cu el la Alexandria.

După un an, Marc Antoniu s-a întors la Roma și s-a căsătorit cu sora lui Octavian, în speranța că acesta îi va ajuta să preia conducerea imperiului. El avea în gând ca după ce obținea puterea, să se despartă de sora lui Octavian și să se reîntoarcă la Cleopatra. Însă prinzând de veste, Octavian i-a declarat război lui Marc Antoniu, iar la 3 septembrie 31 î.Hr. flotele celor doi se vor confrunta la Actium în Grecia, Octavian obținând victoria.

O săptămână mai târziu și forțele terestre ale lui Marc Antoniu vor fi învinse, ceea ce a făcut ca Cleopatra să refugieze într-un mausoleu al zeului Ra.

Fiind informat că regina Cleopatra a murit, Marc Antoniu s-a înjunghiat cu sabia, însă înainte de a muri, a aflat că regina este încă în viață. A cerut să fie transportat la locul de refugiu al Cleopatrei, unde a murit în brațele iubitei sale.

După moartea lui Marc Antoniu, capitala Alexandria va fi cucerită de romani, care vor înconjura mausoleul în care se găsea Cleopatra. Aflând că va fi trimisă în lanțuri la Roma ca trofeu, Cleopatra se va pregăti pentru o moarte demnă de o regină. Astfel, neacceptând să ajungă sub dominația lui Octavian, Cleopatra se va sinucide la data de 12 august a anului 30 î.Hr. lăsându-se mușcată de o viperă.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.