5 cazuri medicale incredibile…

5 cazuri ale unor personaje celebre care au reusit sa uimeasca lumea medicala cu capacitatile iesite din comun.

1. Il cheama Stephen Wiltshire si are o calitate iesita din comun. Poate sa reproduca in detaliu un oras intreg dupa ce l-a privit numai 20 de minute. Totul este posibil datorita unei memorii iesite din comun. La fel ca multi alti tineri supradotati, Stephen sufera de autism si nu se dezlipeste niciunde de iPod-ul sau. Muzica il linisteste…

De la varsta de trei ani, de cand a fost diagnosticat, Stephen traieste in lumea lui. Nu vorbea deloc, insa desena mai tot timpul. Asa comunica el cu ceilalti. A vazut intr-o carte cateva ilustratii despre cutremure si a inceput sa schiteze marile orase, cu aspectul lor dupa un dezastru natural. Stie toata istoria industriei automobilistice, putand sa deseneze exact orice masina. Pentru ca lumea lui era totusi trista atunci cand ceilalti incercau sa o perceapa, un om l-a tinut departe de hartie, pixuri si creioane, fortandu-l sa vorbeasca. A trecut si de pasul acesta la varsta de noua ani. De atunci, este invitat frecvent la diferite televiziuni, uimind intreaga lume cu aptitudinile sale extraordinare. A aparut intr-un documentar (Fragments of Genius – BBC), alaturi de alti oameni catalogati drept „savanti”.

Acum, calatoreste prin lume, vede mari orase pentru mai putin de jumatate de ceas, se retrage in fata unei hartii panoramice, porneste iPod-ul si creatia incepe. Ultimul a fost New York-ul, insa in spate raman Sydney, New Orleans, Londra, Roma.

2. Kim Peek a fost de departe un spectacol perpetuu. Uneori dificil, mai mereu pus pe glume, Kim a uimit oricand, oriunde, pe oricine. „Pune-l intr-o institutie specializata si uita de el” i-a spus doctorul tatalui lui Kim, care s-a incapatanat sa aiba grija de fiul sau, fiindu-i mereu aproape.

Savantul nu a fost autist, insa ii lipsea corpul calos, acea formatiune care leaga emisferele intre ele.Kim putea sa citeasca doua pagini in acelasi timp, integrand perfect orice informatie. Nu uita absolut nimic, reusind sa-si aduca aminte detalii fine din urma cu multi ani.

S-a stins din viata din pacate la 57 de ani, fiind in ultimul timp mult mai sociabil, dar mereu alaturi de tatal sau, care il ghida mereu.

Kim a citit de cand avea 1 an si jumatate, memorand 98% din textul oricarei carti. A fost si model pentru filmul „Rain Man” cu un succes fenomenal la public.

3. Putini stiu ca al 26-lea presedinte al SUA, Theodore Roosevelt, avea o memorie incredibila. Doctorii i-au spus dupa ce a terminat Harvard-ul ca e mai bine pentru el sa stea la un birou si sa evite munca fizica, deoarece avea o boala de inima.

Teddy s-a incapatanat insa, facand exact contrariul. A inceput sa faca sport, vanatoare, sa scrie carti, sa exploreze lumea si, in cele din urma, sa se faca politician.

Cat despre memoria sa fotografica, cei care au crescut si trait pe langa genialul gentleman, au marturisit ca Teddy isi arunca privirea asupra unui ziar si apoi putea sa-l recite la perfectie, in cel mai mic detaliu. Citea in medie cate doua – trei carti pe zi!

4. Jim Morrison, multa vreme solistul de la The Doors, excela in muzica, dar si intr-un alt domeniu. Putini stiu ca, atunci cand prietenii veneau la el acasa, incepeau sa se distreze intr-un mod unic.

Cineva lua o carte din vasta colectie a artistului, o deschidea la o anumita pagina si citea cateva randuri de acolo. Fara sa se uite, Jim recunostea imediat cartea si autorul. Mai mult, ii fascina pe toti continuand respectivul paragraf…

5. Vizionarul, inventatorul, revolutionarul, genialul… E vorba despre Nikola Tesla. In memoriile sale, Tesla povesteste cum tinea minte pe dinafara carti intregi, memorandu-le intr-un timp record.

Inainte sa se apuce sa-si puna in practica ideile, Nikola realiza in minte adevarate schite complicate, in cel mai mic detaliu.

Apoi se punea la masa de lucru si isi incepea munca la teribilele sale inventii. Fara el, lumea n-ar avea acum curent electric transmis fara cabluri, bobine de inductie, aparate care sa omoare circuitele electrice de la bordul masinilor sau aeronavelor si cate si mai cate…

Sursa:lacatusmariusblog.wordpress.com

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.