A apărut o gaură gigantică în Antarctica, aproape de dimensiunea Transilvaniei. Ce spun savanții

foto: www.businessinsider.com

A apărut o gaură gigantică în Antarctica, aproape de dimensiunea Transilvaniei, şi savanţii nu ştiu ce se întâmplă.

O gaură uriaşă la fel de largă cât cel mai mare lac din SUA, Lake Superior, cât statul american Maine şi aproape cât regiunea Transilvania, s-a deschis în Antarctica. Oamenii de ştiinţă nu ştiu la ce să se aştepte, potrivit realitatea.net.

„Este ca şi cum ai fi tras un pumn în gheaţă şi a rămas o gaură uriaşă”, a declarat pentru Motherboard fizicianul Kent Moore, profesor la University of Mississauga din Toronto.

Uriașa gaură, care măsoară aproximativ 80.000 km pătrați, a mai fost observată în anul 1970, dar apoi nu s-a mai format, până recent. Atunci a fost văzută, iar acum s-a format din nou, în 2017.

Zone mari de apă înconjurate de gheaţă exact ca această misterioasă adâncitură se numesc polynya.

Polynya se formează probabil din cauza apei mai calde din straturile de jos ale oceanului, care ajung uneori la suprafață și topesc gheața.

Cercetătorii nu știu încă dacă fenomenul este provocat de încălzirea globală și nici mecanismul concret prin care se formează.

Regiunea este aproape imposibil de cercetat la fața locului, putând fi observată doar prin imaginile furnizate de sateliți, scrie point.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.