Află ce mai poți găsi în hrana ta: ucigașul de păduchi din înghețata de vanilie

foto. cugetliber.ro

Multumita unor oameni interesati de sanatatea celor din jur si de pericolele din mancare, putem afla mai multe despre aditivii alimentari care pot dauna sanatatii. Astfel unii aditivi despre care s-ar putea sa nu stii multe includ ucigasul de paduchi din inghetata si bromatul de potasiu din paine, care poate induce astm si este interzis in Canada si Marea Britanie.

Vestile recente prezentate despre “noroiul roz” sau carnea dezosata mecanic utilizata la lanturile de restaurante fast-food subliniaza nevoia de a cunoaste ce este cu adevarat in hrana ta. Daca nu stii, nu manca.

Din nefericire, in ciuda expunerii industriei alimentare de catre Food Inc. acum patru ani, furnizorii de produse alimentare tot mai pun profitul inaintea sanatatii oamenilor.

Ucigasul de paduchi din inghetata ta de vanilie
Daca iti place inghetata de vanilie, s-ar putea sa fi observat ca marea ei parte nu contine nici un pic de pastai de vanilie. Motivul este ca vanilia este prea scumpa. Producatorii de alimente adauga o aroma sintetica numita piperonal, care este si un ingredient in solutiile pentru omorarea paduchilor.

Doar ca sa fie clar pentru tine, Baza de Date a Bibliotecii Nationale de Medicina a SUA/ National Library of Medicine HSDB Database listeaza piperonalul – despre care nu vei sti ca se gaseste in inghetata ta, intrucat nu este afisat pe eticheta – ca “moderat de toxic” si “iritant al pielii umane”.

Evitarea inghetatei nu inseamna ca nu esti expus la aceasta toxina, care mai este utilizata in lumanari si cosmetice. Chiar daca nu o ingerezi, poti sa inhalezi fara sa stii acest ingredient din solutiile de omorat paduchii si care seamana putin la aroma cu vanilina.

Carnea ta de pui s-ar putea sa fie plina de clor

Investigatia aprofundata de la emisiunea “Doctorii” a inclus si identificarea motivului pentru care puii sunt cufundati in clor, absorbind niveluri care sunt de 50 de ori mai mari decat cei din apa de piscina. Ai putea fi surprins sa afli ca motivul pentru care este facut acest lucru nici macar nu are legatura cu scopul propus.

Dar in cazul in care te minunezi de ce nu poti simti gustul de clor din carnea de pui, este pentru ca dupa ce puii sunt dezinfectati, sunt injectati cu apa sarata pentru a masca gustul si a-i face sa para mai dolofani. Rezultatul final este o greutate mai mare si un pret pe masura, cu un adaos suplimentar de clor. Doctorii au facut un test, pentru a afla ca baia de clor nici macar nu functioneaza pentru a indeparta bacteriile din carne.

Ce se gaseste in produsele tale de panificatie?

Bromatul de potasiu, sau doar bromatul, este adaugat unor aluaturi pentru paine – si s-ar putea gasi si in faina – pentru a o face mai moale si elastica.

Bromatul de potasiu, adaugat multor tipuri de paine, este interzis in Marea Britanie si Canada. Chimicala este considerata cancerigena de EPA(Agentia pentru Protectia Mediului SUA). In 1991, California a declarat bromatul cancerigen prin Propunerea 65 din legislatia acestui stat.

Emisiunea “Doctorii” mai dezvaluie inca un ingredient de panificatie, azodicarbonamida, care poate agrava astmul si poate induce alte simptome respiratorii la oameni.

Chimicala care este pusa in chiflele de hamburgeri si in gogosile donut mai este gasita si in plasticul expandat. Deci de ce exista in hrana? Nu exista un raspuns bun la asta, dar multe lanturi de restaurante fast-food o utilizeaza in paini, inclusiv McDonalds, Kentucky Fried Chicken si Burger King.

Ia in consideratie fotografia ce insoteste acest articol, una veche de 12 ani a unui burger, utilizata de dr. Jim Sears in prelegerile lui despre nutritie. Nu exista nici un mucegai, datorita tuturor aditivilor – ceva care sa iti dea de gandit data viitoare cand iti vine pofta de “fastfood”.

Potrivit OMS, exista “dovezi ca azodicarbonamida poate induce astm, alte simptome respiratorii, si sensibilizarea pielii la muncitorii expusi la aceasta substanta. Efectele adverse asupra altor sisteme nu au fost studiate”.

Ce sa cauti sa eviti

Pentru a evita aditivii alimentari periculosi, va oferim urmatoarele ponturi:

· Daca puiul vizat de tine are mai mult de 50-75mg sodiu, nu este natural – a fost “umflat” si ar trebui sa eviti cumpararea.
· Cumpara alimente cu mai putine ingrediente si asigura-te ca le poti pronunta.
· Gateste-ti propria mancare. Evita alimentele semipreparate; prepara-ti singur mancarurile ori de cate ori este posibil.
· Stai departe de alimentele care au “arome artificiale” si coloranti alimentari – in special Rosu 40, Albastru 1 si Galben 5 & 6.

Daca intelegi ce este cu adevarat in hrana ta te poate duce la o dieta mai sanatosa si iti poate schimba obiceiurile alimentare. Gandeste-te sa iti faci propria inghetata, pentru a evita solutia de omorat paduchii adaugata la unele inghetate cu vanilie. Gateste-ti propria hrana proaspata, verifica-ti painea si faina sa nu contina bromat de potasiu, in special daca ai astm, si evita ingredientii artificiali pe care nici macar nu ii poti pronunta.

sursa: viataverdeviu.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.