Ai trigliceridele mărite? Ce trebuie să faci și cum se interpretează corect analizele de trigliceride si colesterol

foto: alianzatex.com
Trigliceride sunt o forma de grasime in sange (trigliceride sau esteri ai glicerolului cu acizi grasi). Persoanele cu trigliceride serice mari au deseori si un nivel ridicat de colesterol total.
Trigliceridele sunt formate dintr-o moleculă de glicerină combinată cu trei acizi graşi. Trigliceridele constituie cea mai mare parte a grăsimii digerate de oameni. Mai multe studii clinice au demonstrat că persoanele cu nivelul de trigliceride marite peste normal (mai mare sau egal cu 200 mg / dl) au un risc crescut de boli cardiovasculare (care constituie de altfel principala cauza de deces pe plan mondial). Persoanele cu diabet sau care sunt obeze sunt, de asemenea, susceptibile de a avea trigliceride serice mari. Trigliceridele sunt prezente în sange şi in plasma iar in asociere cu colesterolul formeaza lipidele plasmatice.
- Ce inseamna trigliceride mari?
- Cum se incadreaza nivelul dvs de trigliceride
- Tratament pentru trigliceride mari
- Tratament naturist trigliceride
Trigliceridele din plasma sunt derivate din grasimi provenite din alimente precum hidraţii de carbon. Caloriile ingerate la o masa si care nu sunt “arse” sau utilizate imediat de catre tesuturi – sunt transformate in trigliceride si transportate catre celule pentru a fi stocate sub forma de grasime. Hormonii regularizeaza eliberarea de trigliceride din grasimea din tesuturi, astfel încat acestea sa satisfacă nevoile de energie ale organismului dintre mese. Dar daca nu ardem suficienta energie, trigliceridele se vor aduna in numar mare in organism.
Pentru ca trigliceridele şi colesterolul nu se pot dizolva in sange, acestea circula prin tot corpul dvs. cu ajutorul unor proteine care transporta lipidele.
Excesul de trigliceride plasmatice se numeste hipertrigliceridemia. Este legat de apariţia bolii arterei coronare la unii oameni. Trigliceridele marite pot fi si o consecinta a altor boli, cum ar fi diabetul zaharat netratat. Uneori trigliceridele marite reprezinta un semn pentru boli de ficat sau rinichi sau ar putea reprezenta, de asemenea, un efect secundar al consumului de medicamente cum sunt cele beta-blocante, pastilelor anticonceptionale sau pastilelor diuretice. Ca si in cazul colesterolului, creşterea trigliceridelor poate fi detectata prin masuratori. Medicul dumneavoastra va verifica de obicei nivelul trigliceridelor ca parte a unui test ce implica si controlul nivelului colesterolului. Trigliceridele serice mari pot contribui la ingrosarea arterelor (ateroscleroza), fapt care creste riscul de accident vascular cerebral, atac de inima si boli cardiace.
Cum interpretam analizele de trigliceride si colesterol. Cum se incadreaza nivelul dvs de trigliceride aflat in urma analizelor recente:
- Trigliceride – nivel: Normal > Valorile de la analize ale trigliceridelor se incadreaza in mai putin de 150 mg / dl
- Trigliceride – nivel: Ridicat dar nu foarte grav > Valorile de la analize ale trigliceridelor se incadreaza de la 150 la 199 mg / dl
- Trigliceride – nivel: Inalt > Valorile de la analize ale trigliceridelor se incadreaza de la 200 la 499 mg / dl
- Trigliceride – nivel: Foarte mare > Valorile de la analize ale trigliceridelor se incadreaza de la 500 mg / dl sau mai mult
Recomandari de tratament pentru trigliceride mari (tratamentul pentru reducerea nivelului trigliceridelor):
Sunt necesare modificari in obiceiurile de viata pentru a rezolva problema trigliceridelor marite. Iata o lista succinta cu schimbarile de care aveti nevoie in tratamentul pentru reducerea nivelului trigliceridelor:
- Daca sunteti supraponderali, cel mai bun tratament pentru tigliceride serice mari este sa taiati din consumul de calorii pentru a ajunge la o greutate corporala optima. Taiati in special din caloriile care provin din grasimi, proteine, hidrati de carbon (zaharuri) si alcool.
- Reduceti consumul de grasimi saturate, excludeti prajelile din dieta dvs. zilnica!.
- Evitati bauturile alcoolice daca doriti sa scadeti trigliceridele! Chiar şi in cantitati mici alcoolul poate duce la mari schimbari in nivelurile de trigliceride plasmatice.
- Mancati fructe, legume si produse lactate cu grasime redusa.
- Faceti sport cel putin 30 de minute pe zi – exercitii fizice de intensitate moderata. De altfel, activitatea fizica redusa dar constanta si zilnica este un tratament extraordinar pentru multe afectiuni.
- Evitati zaharul si alimentele rafinate daca tineti tratament legat de trigliceride. Hidratii de carbon influenteaza trigliceridele (exemple de hidrati: zaharul sau alimentele care au la baza faina alba) in sensul ca pot determina o crestere brusca a productiei de insulina care la randul ei poate creste nivelul de trigliceride din sange.
Persoanele cu trigliceride marite ar trebui sa evite uleiurile si grasimile nesanatoase si sa consume in cantitati moderate numai ulei de masline. Va recomandam ulei de masline si uleiuri bogate in Omega 3 de cea mai buna calitate. Margarina trebuie eliminata si ea din alimentatie.
Alegeti grasimi sanatoase. Consumati mult peste gras cum ar fi macroul, pastrav, hering, sardine, somon şi ton alb pentru ca sunt bogati in acizi graşi Omega-3 foarte sanatosi. Nu prajiti pestele! Consumati-l fiert, copt sau la gratar. Puteti lua suplimente cu ulei de peste cu acizi grasi de tip Omega-3 pentru scaderea trigliceridelor (la sfatul medicului).
Limitati colesterolul in dieta zilnica pentru a scadea nivelul de trigliceride. Nu trebuie sa consumati mai mult de 300 de miligrame (mg) de colesterol pe zi – sau chiar 200 mg, daca aveti boli cardiovasculare. Evitaţi cele mai concentrate surse de colesterol precum carnea, gălbenuşurile de oua si produsele din lapte.
Nu fumati!
Studiile in domeniul nutritiei arata ca lipsa vitaminei C creste colesterolul, trigliceridele, colesterolul “rau” LDL, apoproteinele si lipoproteina A si scade colesterolul “bun” HDL. Invers, cresterea aportului de vitamina C scade colesterolul crescut, scade trigliceridele, LDL-colesterolul sau nivelul LpA si creste HDL-colesterolul. Ce alimente contin vitamina C? Veti fi surprinsi sa aflati ca lamaile nu sunt decat pe locul 6 in topul celor mai bogate alimente in vitamina C.
Va recomandam fructele Aronia. Conţinutul în vitamina P al fructului de aronia este mai ridicat decât în orice alt fruct, vitamina P având rolul de fixarea vitaminei C în organism.
Tratament naturist pentru scaderea trigliceridelor
Tratamentul naturist al trigliceridelor implica consumul de usturoi, seminte de in, struguri rosii, alimente bogate in vitaminele C si E. Tratamentul naturist al trigliceridelor cu ulei de peste va fi urmat numai la recomandarea medicului!
Nu ezitati sa faceti analize pentru a sti situatia colesterolului si a trigliceridelor serice. Medicul va va recomanda, alaturi de dieta optima si tratamentul cel mai indicat pentru scaderea rapida a trigliceridelor. Pentru ca rezultatul sa fie optim, este necesar ca pacientul sa fie urmarit in mod regulat prin analiza lipidelor serice.
sursa: prodieta.ro