Ajutor pentru diabetici: tatuajul biosensibil ce își schimbă culoarea în funcție de nivelul glicemiei

Persoanele cu diabet tip 1 sau 2 trebuie să-și monitorizeze permanent nivelul glicemiei – o procedură ce implică înțeparea degetului pentru a pune o picătură de sânge pe banda de testare.

O altă modalitate este un dispozitiv implantat sub piele, ce măsoară permanent nivelul glicemiei și transmite informațiile unui dispozitiv extern.

Recent, cercetătorii de la Harvard și MIT au găsit o alternativă ingenioasă: cu ajutorul unei cernele specializate, au realizat un tatuaj biosensibil care își schimbă culoarea în funcție de nivelul glucozei în sânge. Cerneala numită DermalAbyss a fost testată deocamdată doar pe piele porcină, foarte asemănătoare cu cea umană.

Tatuajul biosensibil monitorizează nivelul H-ului și concentrația de sodiu și glucoză din sânge; acest lucru îl face monitorizând lichidul interstițial – substanța din jurul celulelor. Cerneala devine maro când nivelul glucozei crește, verde atunci când este prezent prea mult sodiu, iar culoarea roz indică modificarea pH-ului.

Tatuajul biosensibil poate fi realizat în orice formă dorită de pacient, însă deocamdată sunt necesare testările pe oameni pentru a vedea posibilele reacții alergice, acuratețea și fiabilitatea în timp a tehnologiei.

Sursa: romedic.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.