Alimente care ajută la detoxifierea eficientă a ficatului în mod natural

foto: DavidWolfe.com

Este unul dintre cele mai importante organe digestive, iar de buna lui funcţionare depinde starea generală a întregului organism. Tocmai de aceea merită să aflăm care sunt alimentele cu cel mai activ rol în detoxifierea ficatului.

Dureri, balonări frecvente, stări de oboseală şi chiar migrene – sunt doar câteva dintre semnalele pe care ni le transmite corpul pentru a ne spune că ficatul nu se află în forma cea mai bună. În perioada sărbătorilor, s-a dat liber la fel de fel de preparate gustoase, dar extrem de grele pentru ficat, care are rolul de a procesa toate alimentele pe care le ingerăm, fiind un adevărat laborator al organismului. Acum, mai mult ca oricând, este timpul să-l protejăm şi să-i uşurăm activitatea, printr-o alimentaţie adecvată.

 • Citricele. Sunt gustoase şi sănătoase, căci conţin antioxidanţi şi ţin astfel la distanţă efectele bătrâneţii, dar sunt şi printre cele mai eficiente în cura de curăţare a ficatului. Portocalele, lămâile şi grepfrutul stimulează procesul de detoxifiere şi au rol fortifiant.
 • Legumele verzi şi cruciferele. Sunt pe placul ficatului, care oboseşte uneori să proceseze alimente îmbibate de toxine şi cere un impuls pentru a-şi putea continua activitatea cu bine. Nuttriționiștii spun că dacă includem în meniul zilnic salată verde, spanac, varză crudă sau preparată termic, varză de Bruxelles sau conopidă, vom remarca rezultatele în câteva săptămâni.
 • Sfecla roşie. Fie sub formă de salată sau de suc proaspăt, sfecla roşie reprezintă un aliat de bază în regimul de detoxifiere. Asta pentru că încurajează procesul de eliminare a substanţelor nedorite, pune sângele în mişcare şi stimulează sistemul imunitar, ferind organismul de boli.
 • Cerealele integrale şi „grăsimile bune”. Cerealele sunt o sursăimportantă de fibre şi, consumate constant, uşurează activitatea hepatică. De asemenea, un rol protector îl au „grăsimile bune”, pe care le putem obţine, de exemplu, din peşte, fructe uscate, avocado sau ulei de măsline.
 • Carne. Dacă este albă sau de vită, este binevenită. Peştele, puiul, curcanul şi carnea macră de vită sunt excelente surse de proteine, însă trebuie preparate cu grăsimi cât mai puţine sau prin fierbere. Proteine se mai regăsesc şi în nuci, fasole, lapte şi fructe de mare.
 • Ceai verde. Nu în zadar este atât de lăudată această licoare. Este un bun antioxidant, ajută la eliminarea toxinelor din corp şi la regenerarea celulelor hepatice şi îmbunătăţeşte secreţia bilei. Totodată, apa plată hidratează ţesuturile în profunzime şi „spală” toxinele.

Lucerna, păpădia şi pătrunjelul, remedii naturiste excelente

Nutriţioniştii spun că lucerna face minuni în cura de curăţare hepatică, eliminând deşeurile şi ajutând la regenerarea organului. De asemenea, s-a demonstrat că păpădia, consumată în salate sau sub formă de suc şi ceai, acţionează ca un pansament hepatic, protejându-l de agresiunile toxinelor. În plus, pătrunjelul are rolul de a grăbi regenerarea celulelor hepatice.

Iată şi o listă de alimente şi băuturi de care ar trebui să te fereşti în perioada de detoxifiere:

 • pastele făinoase din făină albă, produsele de patiserie şi prăjiturile
 • băuturile carbogazoase şi cu adaos de zahăr
 • grăsimile hidrogrenate, cum ar fi, de exemplu, margarina sau uleiul de floarea soarelui
 • ciorbele cu afumătură sau carne de porc
 • tocăniţele cu rântaş
 • ceapa, prazul, murăturile, ardeiul iute
 • ouăle prăjite
 • mâncarea fast-food, snacsurile şi cipsurile

sursa: larevista.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.