Alimente cu valoare terapeutica împotriva arsurilor la stomac

foto: revistateo.ro
Bananele calmeaza tubul digestiv, fiind întrebuintate de multa vreme ca remediu la diverse probleme gastrointestinale.
Ele contin o enzima care actioneaza asupra mucoasei gastrice, determinând-o sa produca o cantitate mai mare de mucus. Acesta formeaza un strat protector ce linisteste stomacul iritat si astfel atenueaza senzatiile de arsura.
Cele mai potrivite sunt bananele înca verzi, neajunse la maturitate deplina, deoarece în ele exista leucocianidina, un flavonoid care poate preveni eficient ulcerul, protejând mucoasa gastrica împotriva unor eventuale leziuni, provocate de anumite substante iritante sau de unele medicamente, ca de pilda aspirina. Totodata, cercetarile recente de la Universitatea Liverpool au pus în evidenta faptul ca fibrele solubile din banana reduc inflamatiile dureroase, prezente în afectiuni cum sunt boala Crohn si colita hemoragica.
Ananasul
Si ananasul este deosebit de bogat în enzime digestive si în substante proteolitice, indispensabile asimilarii proteinelor în organism, motiv pentru care el se foloseste adesea contra arsurilor la stomac si a altor tulburari digestive. E bine de stiut ca acest fruct contine multa glutamina, care protejeaza mucoasa gastrica. Pentru a preveni aparitia senzatiilor de arsura, va sfatuim sa mâncati câteva cubulete de ananas stropite cu miere, fie la începutul mesei, ca antreu, fie între diferitele feluri de mâncare.
Scortisoara
Scortisoara este un carminativ, ea reduce la minimum balonarile si face ca digestia sa se desfasoare lin. Daca va supara uneori arsurile sau problemele gastrice provocate de hiperaciditate, încercati sa beti un ceai de scortisoara si sa mâncati o felie de pâine prajita presarata cu aceasta mirodenie. În plus, daca o veti consuma zilnic, scortisora va va fi de ajutor pentru scaderea nivelului glicemiei.
O salata biblica pentru arsurile la stomac
O serie de plante, fructe si seminte, unele dintre ele mentionate în textul Bibliei, sunt considerate eficiente pentru ameliorarea arsurilor la stomac. Ne referim, printre altele, la migdale, andive, papadie, nasturel, salata verde, mustar, masline si nuci. Daca aveti deseori arsuri, va puteti prepara o salata din aceste ingrediente, bune pentru linistirea stomacului, cu un dressing compus din otet, usturoi, ulei de masline si mustar. Persoanele mai comode pot înlocui salata cu un paharel de bitter (Jagermaister), baut cu jumatate de ora înainte de masa. Dar indiferent pentru care varianta va decideti: mâncati fara graba, mestecati bine si încheiati masa cu un ceai de menta cu ghimbir.
Alimente de consumat cu prudenţă
Unele alimente provoacă arsuri, mai curând decât altele. Pe cele de mai jos vă îndemnăm să le evitaţi.
Ciocolata – O veste proastă pentru amatorii de dulciuri: din păcate, ciocolata conţine compuşi care au un efect de relaxare asupra sfincterului esofagian inferior, astfel încât acidul gastric are posibilitatea să treacă în esofag, dând naştere senzaţiilor de arsură. Avertismentul este valabil şi pentru mâncărurile grase. Cercetătorii de la „Bowman Grey School of Medicine” din cadrul Universităţii Wake Forest, din Carolina de Nord, au observat că oamenii care consumă alimente cu un conţinut ridicat de grăsime prezintă un risc de reflux gastroesofagian de patru ori mai mare, comparativ cu cei care preferă o alimentaţie mai săracă în grăsimi.
Sarea – Specialiştii suedezi afirmă că mâncarea sărată face să crească probabilitatea de apariţie a arsurilor la stomac. Dintr-un studiu efectuat de ei reiese că persoanele care au obiceiul de a adăuga sare felurilor de mâncare din farfurie îşi sporesc cu 70% riscul de declanşare a unei esofagite de reflux.
Ceapa – S-a constatat că ceapa poate provoca arsuri la stomac, însă cercetătorii nu au găsit deocamdată o explicaţie convingătoare a acestui fapt. La unii oameni mai sensibili, o singură înghiţitură a fost de ajuns. Însă, fiindcă există diferenţe între un soi de ceapă şi altul, poate ar fi nimerit să testaţi două sau trei soiuri, înainte de a vă hotărî să scoateţi cu totul ceapa din meniul dvs.
sursa: medical.bzi.ro