Alimente cu valoare terapeutica împotriva arsurilor la stomac

foto: revistateo.ro

Bananele calmeaza tubul digestiv, fiind între­buintate de multa vreme ca remediu la diverse proble­me gastrointestinale.

Ele contin o enzima care actio­neaza asupra mucoasei gastrice, determinând-o sa produca o cantitate mai mare de mucus. Acesta for­meaza un strat protector ce linisteste stomacul iritat si astfel atenueaza senzatiile de arsura.

Cele mai potri­vite sunt bananele înca verzi, neajunse la maturitate deplina, deoarece în ele exista leucocianidina, un fla­vonoid care poate preveni eficient ulcerul, protejând mucoasa gastrica împotriva unor eventuale leziuni, provocate de anumite substante iritante sau de unele medicamente, ca de pilda aspirina. Totodata, cerce­tarile recente de la Universitatea Liverpool au pus în evidenta faptul ca fibrele solubile din banana reduc inflamatiile dureroase, prezente în afectiuni cum sunt boala Crohn si colita hemoragica.

Ananasul

Si ananasul este deosebit de bogat în enzime digestive si în substante proteolitice, indispensabile asimilarii proteinelor în organism, motiv pentru care el se foloseste adesea contra arsurilor la stomac si a altor tulburari digestive. E bine de stiut ca acest fruct contine multa glutamina, care protejeaza mucoasa gastrica. Pentru a preveni aparitia senzatiilor de arsura, va sfatuim sa mâncati câteva cubulete de ananas stropite cu miere, fie la începutul mesei, ca antreu, fie între diferitele feluri de mâncare.

Scortisoara

Scortisoara este un carminativ, ea reduce la mini­mum balonarile si face ca digestia sa se desfasoare lin. Daca va supara uneori arsurile sau problemele gastrice provocate de hiperaciditate, încercati sa beti un ceai de scortisoara si sa mâncati o felie de pâine prajita presarata cu aceasta mirodenie. În plus, daca o veti consuma zilnic, scortisora va va fi de ajutor pen­tru scaderea nivelului glicemiei.

O salata biblica pentru arsurile la stomac

O serie de plante, fructe si seminte, unele dintre ele mentionate în textul Bibliei, sunt considerate eficiente pentru ameliorarea arsurilor la stomac. Ne referim, printre altele, la migdale, andive, pa­pa­die, nasturel, salata verde, mustar, masline si nuci. Daca aveti deseori arsuri, va puteti prepara o salata din aceste ingrediente, bune pentru linistirea stomacului, cu un dressing compus din otet, usturoi, ulei de mas­line si mustar. Persoanele mai comode pot înlocui salata cu un paharel de bitter (Jagermaister), baut cu jumatate de ora înainte de masa. Dar indiferent pentru care varianta va deci­deti: mâncati fara graba, meste­cati bine si încheiati masa cu un ceai de menta cu ghimbir.

Alimente de consumat cu prudenţă

Unele alimente provoacă arsuri, mai curând decât altele. Pe cele de mai jos vă îndemnăm să le evitaţi.

Ciocolata – O veste proastă pentru amatorii de dulciuri: din păcate, ciocolata conţine compuşi care au un efect de relaxare asupra sfincterului esofagian inferior, astfel încât acidul gastric are posibilitatea să treacă în esofag, dând naştere senzaţiilor de arsură. Avertismentul este valabil şi pentru mâncărurile gra­se. Cercetătorii de la „Bowman Grey School of Me­dicine” din cadrul Universităţii Wake Forest, din Caro­lina de Nord, au observat că oamenii care con­sumă alimente cu un conţinut ridicat de grăsime pre­zintă un risc de reflux gastroesofagian de patru ori mai mare, comparativ cu cei care preferă o alimen­taţie mai săracă în grăsimi.

Sarea – Specialiştii suedezi afirmă că mâncarea sărată face să crească probabilitatea de apariţie a arsurilor la stomac. Dintr-un studiu efectuat de ei reiese că persoanele care au obiceiul de a adăuga sare felurilor de mâncare din farfurie îşi sporesc cu 70% riscul de declanşare a unei esofagite de reflux.

Ceapa – S-a constatat că ceapa poate provoca arsuri la stomac, însă cercetătorii nu au găsit deocam­dată o explicaţie convingătoare a acestui fapt. La unii oameni mai sensibili, o singură înghiţitură a fost de ajuns. Însă, fiindcă există diferenţe între un soi de ceapă şi altul, poate ar fi nimerit să testaţi două sau trei soiuri, înainte de a vă hotărî să scoateţi cu totul ceapa din meniul dvs.

sursa: medical.bzi.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.