Alimentele care favorizează mucusul în exces. Mucusul acumulat ne poate face să ne simțim rău și slăbiți pe tot parcursul zilei. Tratează problema de la sursă!

Lactatele și orice alte produse alimentare de origine animală sunt bogate în grăsimi și proteine ce promovează acumularea de mucus la nivelul gâtului și al căilor respiratorii.Mucusul este o secreție vâscoasă ce acoperă membranele din corp și care conține enzime antiseptice și imunoglobuline. În cazul sistemului respirator, mucusul este responsabil de împiedicarea înaintării particulelor microscopice care pătrund în corp prin intermediul nărilor.

Există anumite alimente ce produc acumulări excesive ale mucusului în organism. Jucând un rol foarte important în ceea ce privește protejarea plămânilor, este posibil ca mucusul să se acumuleze în exces la nivelul căilor respiratorii atunci când este prezentă o infecție, cauza putând fi o răceală, o gripă sau alergii.

Mucusul acumulat în exces este un simptom deranjant care ne poate face să ne simțim rău și slăbiți pe tot parcursul zilei. Mai mult, dacă nu tratăm acest simptom în timp util, mucusul se poate acumula și în alte regiuni ale corpului, inclusiv în nas, urechi și gât.

Acumularea în exces a mucusului este un mecanism de apărare împotriva virușilor și bacteriilor ce pot ataca sistemul respirator. Din acest motiv, este esențial să tratăm problema de la sursă.

Dacă și tu ești afectat de un exces de mucus, este indicat să urmezi o dietă care să nu stimuleze producția acestei substanțe. În cele ce urmează, îți vom prezenta care sunt principalele alimente pe care ar trebui să le eviți dacă suferi de această problemă.

8 alimente ce favorizează mucusul în exces

Produsele lactate

Lactatele se află în capul listei de alimente care promovează secreția excesivă a mucusului. Există numeroase informații eronate cu privire la produsele lactate pe care mulți dintre noi le credem, însă faptul că acestea stimulează producția de mucus a organismului este un adevăr dovedit științific.

În ceea ce privește acumularea în exces a mucusului, printre consecințele posibile ale consumului de lactate se numără dificultăți de respirație și iritații ale gâtului. Lactatele pe care te sfătuim să le eviți sunt:

• Laptele de vacă

• Iaurtul și brânza

• Înghețata cu lapte

• Smântâna

• Laptele condensat

Produsele alimentare de origine animală

Carnea roșie și ouăle sunt alte două alimente ce promovează mucusul și flegma în exces. Aceste produse alimentare de origine animală au un conținut bogat de proteine, element ce favorizează acumularea mucusului la nivelul gâtului și al căilor respiratorii.

Grăsimile și uleiurile animale

Majoritatea dintre noi tindem să consumăm grăsimi și uleiuri animale în cantități foarte mari, inclusiv unt, untură și acizi grași omega-6. Pentru a preveni mucusul în exces, te sfătuim să eviți grăsimile animale și să optezi în schimb pentru grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline și alimentele bogate în acizi grași omega-3.

Anumite soiuri de fructe și legume

Cu toții știm că fructele și legumele sunt componente esențiale ale oricărei diete sănătoase și, pentru a profita de proprietățile benefice pe care ni le oferă, trebuie să le consumăm zilnic.

Însă un studiu realizat de Centrul Medical al Universității din Maryland a scos la iveală faptul că anumite fructe și legume nu sunt indicate celor care suferă de acumulări excesive de flegmă. Printre acestea se numără:

• Banane plantain

• Cartofi

• Porumb

• Varză

Grâu

Numeroși experți în nutriție afirmă că grâul poate stimula secreția de mucus. Această cereală conține atât de mulți compuși încât momentan nu se știe exact care dintre aceștia favorizează mucusul în exces. Deși încă mai trebuie efectuate cercetări, este indicat să eviți consumul de grâu dacă organismul tău secretă prea mult mucus.

Băuturile care deshidratează organismul

Când suferi de o infecție respiratorie, este esențial să-ți crești aportul de apă și să mănânci cât mai multe alimente umede. Unele persoane ar putea fi tentate să încerce să-și hidrateze organismul cu băuturi răcoritoare, însă acestea conțin zaharuri și alți compuși care au tocmai efectul contrar.

Conform unui studiu realizat de Universitatea din Texas la San Antonio, deshidratarea promovează acumularea în exces a mucusului.

Fructele uscate

Fructele uscate pot stimula producția de mucus și de flegmă în cazul persoanelor care sunt alergice la aceste alimente. Același efect poate fi produs de orice fel de intoleranță alimentară.

Alimentele procesateAlimentele procesate, precum zahărul și făina, sunt greu de digerat și pot agrava problemele legate de congestie. De asemenea, cei care suferă de intoleranță la gluten ar trebui să evite aceste alimente deoarece, pe lângă faptul că pot cauza probleme digestive, cresc producția de mucus și flegmă, ceea ce cauzează disconfort.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.