“Am o tensiune! Aşa-i de mare, că nici un medic n-a putut s-o scadă!” Zece greşeli frecvente care se fac în tratamentul hipertensiunii arteriale

foto: Reader’s Digest

Otilia Ţigănaş este autorul acestui articol de folos. Este medic de familie cu experienţă şi dedicat profesiei cu adevărat, dar şi scriitoare de succes. Om cu adevărat deosebit, Otilia a publicat deja 2 cărţi şi acum o scrie pe a 3-a. Şi nu scrie oricum, aşa, ca să se laude că e scriitoare, ci aşa cum face ea totul: cu pasiune, cu suflet şi cu mare drag.

Este medic de familie la ţară, un medic adevărat, pentru care Jurământul lui Hipocrat nu reprezintă doar nişte simple vorbe, ci un legământ sfânt. Sfătuieşte oamenii din cele 6 sate ale ei, exact ca în povesti, dar sfătuieşte cu mare drag şi sute de români din diaspora. Fără să se supere că primeşte zilnic sute de întrebări, Dr. Otilia Ţigănaş are pentru toţi un sfat medical pertinent şi bine documentat, rezultatul anilor de studiu şi experienţă medicală.

Iată greşeli frecvente care se fac în tratamentul hipertensiunii arteriale.

De către pacienţi.

  1. A lua tabletele doar când „creşte tensiunea”. Un fel de “la nevoie”. GREȘIT!! Tratamentul medicamentos al hipertensiunii se administrează constant, mărunt, zilnic, cam la aceleaşi ore. E ca spălatul dimineaţa. Când nu te speli doar dacă eşti murdar pe faţă, după ce te controlezi în oglindă, ci te speli din reflex/obişnuinţă, conştiincios, zi de zi.
  2. “N-am luat azi tabletele, fiindcă ţin post şi n-am vrut să le iau pe stomacul gol!” GREȘIT!! N-ai treabă nici cu postul şi nici cu stomacul gol/sau plin. Înghiţi boabele fără pauze, atunci când trebuie şi gata. PUNCT. Și nu mă face să repet. Haha
  3. “N-am luat azi tabletele, ştiind că vin la medic, ca să vedem adevărul. Cum e tensiuna mea fără pilule.” GREȘIT!! Tocmai că vrem să vedem cum e tensiunea ta cu pilulele pe care ţi le-am recomandat la ultima vizită! Dacă în ziua venirii la cabinet n-ai luat pilulele, ne derutezi total.
  4. “Nu vreau să încep cu boabe pentru tensiune, fiindcă apoi devin dependent de ele şi nu le mai pot opri”. GREȘIT!! Boabele pentru tensiune sunt în avantajul corpului tău, nu-s ţigară sau pileală sau heroină. Fac bine, nu rău. Dacă-s folosite corect.
  5. „Tot iau boabele astea de şase luni, dar nu mă simt deloc mai bine.” Boabele nu ţi le-am dat ca să te simţi mai bine, ci ca să nu faci infarct, paralizie, sau să ajungi – cu vremea – să nu poţi urca trei trepte, fiindcă te sufoci obosit. Tratamentul medicamentos al hipertensiunii PREVINE complicaţiile, nu-ţi induc stare de bine. De altfel, hipertensiunea e parşivă: nu te doare, nu te împunge, nu te zvârcoleşte. Numai` lucrează tăcut, ca rugina, până te ucide. Eii, de-ar fi ea – tensiunea mare – ca o carie la măsea. Cum am fugi noi la doctor, urgent!
  6. “Nu-s prea multe boabele? Mai bine daţi-mi una singură şi tare!” Nu, nu-s prea multe, e ca la salata beuf. Câte puţin din mai multe legume atent dozate, e mai gustos decât un morcov tare. Tare şi singur. Nu există “tare” sau „slab”, lucru valabil şi la antibiotice. Există doar schemă potrivită, sau nu.
  7. “Mi-au dat la Timişoara, la cardiologie, tabletele astea şi nu vreau în ruptul capului să schimb ceva!”. GREȘIT! Schema de tratament în cardiologie,(incluzând hipertensiunea), este una mobilă. Nu-i bătută-n cuie!! Ea se ajusetează în timp, în funcţie de rezultate, de ecoul în alt organe (cum ar fi rinichiul, vasele, sau constantele biologice din sânge), şi de efectele adverse. Vrei musai Timişoara? Nu-ţi plac eu? Nu-i bai. Du-te periodic acolo, atunci, pentru evaluare, numa` nu sta cu anii blocat în aceeaşi schemă extrem de delicată.
  8. “N-am mai luat tablete, le-am oprit, fiindcă tensiune era bună.” GREȘ deja LA FOC AUTOMAT!!

-Tocmai fiindcă era bună, nu trebuia oprit.

-Dintr-o schemă cardiologică, nu toate tabletele sunt „pentru tensiune”. Deci sigur ai oprit şi ce nu trebuia.

-Dacă se justifică reducerea unor doze, asta nu se face brusc, oprind totul, ci progresiv, răbdător, în timp. În parteneriat cu medicul tău.

  1. “Am o tensiuneeee! Aşa-i de mare, că nici un medic n-a putut s-o scadă!”

Sigur… există-n literatura de specialitate sintagma: “hipertensiune arterială esenţială rezistentă la tratament”. În deceniile mele de cabinet, eu încă n-am prins “o din asta”. Și toată ziua numa` asta fac: tratamentul hipertensiunii arteriale.

Din acest motiv, prefer să cred că o “hipertensiune rezistentă la tratament” este vina a cel puţin uneia dintre părţile cuplului medic-pacient. În general, a pacientului. Care nu ia boabele – deşi zice că el ia, care confundă pastilele din cutii, care se mută din doctor în doctor la fiecare puseu hipertensiv (adică creştere a tensiunii) şi mereu o ia de la zero cu câte unul, şi… când să fie bine… iară mere la altul… etc.

10.”Am luat boabe ca ale vecinei, că şi ea are tensiune, ba o mai înţeapă în piept, şi se simte tare bine cu ele!”. GREȘIT!! Schema de tratament cardiologic este extrem de fină şi complicată. Acu` n-om fi noi toţi tâmpiţi, medicii, să citim tone de materiale, ghiduri, studii, să stăm cu orele la simpozioane pe subiect, când totul e atât de simplu: iei ce ia şi vecina, şi gata-i lucrarea.

Aşadar. Tratamentul prelungit, corect cardiologic, se face la indicaţia medicului. NUMAI aşa!! Vă rog, nu luaţi după ureche, e nasol. Mai bine o răchie-n plus, zău, decât un medicament greşit.

sursa: otiliatiganas.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.