Antiperspirantele și cancerul la sân – ce spun oamenii de știință

foto: Alzheimer’s Drug Discovery Foundation
Antiperspirantele cresc sau nu riscul de cancer mamar?
În literatura medicală nu sunt studii epidemiologice sau date certe, care să confirme relația între utilizarea antiperspirantelor și riscul crescut de cancer mamar.
De fapt, un studiu epidemiologic atent proiectat sub acest aspect, publicat în 2002, a cercetat 813 femei cu cancer de sân și 793 de femei fără cancer, nu a descoperit nici o legătură între cancerul mamar și utilizarea antiperspirantelor, deodorantelor, epilarea sau rasul în zona axilară.
Un alt studiu, publicat în 2003, a analizat chestionarele femeilor cu cancer mamar. S-a raportat că femeile care au fost diagnosticate cu cancer mamar la o vârstă mai tânără, au folosit mai frecvent antiperspirante și au început epilarea în zona axilară mai devreme, decât femeile care au fost diagnosticate la o vârstă mai înaintată. Dar, studiul nu a inclus un grup de control – femei fără cancer mamar – din care motiv, a fost criticat de către experți, datele fiind irelevante.
Femeile tinere mai des decât femeile în vârstă își epilează zonele axilare și foloses antiperspirante, indiferent dacă vor dezvolta sau nu, mai târziu, cancer mamar. De exemplu, majoritatea femeilor născute în perioada anilor 1950-1960 au început mai devreme epilarea zonei axilare și utilizarea antiperspirantelor, decât femeile născute în perioada anilor 1930-1940. Odată cu înaintarea în vârstă, multe femei epilează zona axilară și utilizează antiperspirantele mai rar.
Epilarea recentă a zonei axilare, permite sau nu penetrarea substanțelor chimice din antiperspirant în organism și creșterea riscului de cancer mamar?
Epilarea sau rasul în zona axilară poate crește riscul de infecție locală a pielii. În cazul în care pielea este deja traumată sau infectată, este posibil ca unele antiperspirante să provoace iritație locală ușoară. Dar este puțin probabil ca acest lucru să fie o sursă majoră de substanțe cancerigene, care să ajungă în corp și anume la nivelul celulelor glandei mamare.
Trebuie să ne facem griji din cauza parabenilor?
Parabenii sunt substanțe chimice utilizate drept conservanți și aditivi alimentari. Ei pot fi găsiți în diferite produse cosmetice și de îngrijire a pielii (ruj, fond de ten, loțiuni, produse de bărbierit și creme cu protecție solară). Parabenii pot fi absorbiți prin piele. Aportul de parabeni poate prezenta interes, deoarece studiile au demonstrat că parabenii au proprietăți estrogen-like. Estrogenul este un hormon feminin ce stimulează creșterea celulelor glandei mamare (atât a celor normale, cât și a celor canceroase).
În anul 2004, un studiu a identificat urme de parabeni în unele monstre de cancer mamar. Dar, există câteva puncte importante cu privire la concluziile studiului:
- Cercetătorii au identificat doar prezența urmelor de parabeni în monstrele de cancer mamar. Studiul nu a demonstrat că parabenii au cauzat sau au contribuit la dezvoltarea cancerului mamar – doar a constatat prezența lor.
- Parabenii au proprietăți estrogen-like slabe, estrogenul sintetizat în organism este de sute de mii de ori mai puternic. Deci, estrogenul natural (sau cel administrat în substituție hormonală) joacă un rol mai important în dezvoltarea cancerului mamar.
- Parabenii sunt utilizați pe scară largă ca conservanți în șamponuri, loțiuni și alte produse cosmetice, și chiar în produsele alimentare.
Acest studiu nu oferă nici o informație în favoarea legăturii dintre parabeni și risc crescut de dezvoltare a cancerului mamar – nu este clar dacă aceștia ar fi putut proveni anume de la antiperspirante sau dintr-o altă sursă.
Majoritatea oamenilor sunt expuși la parabeni. Iar produsele de consum care conțin parabeni sunt obligate să le enumere în lista de ingrediente.
Majoritatea parabenilor conțin cuvântul „paraben”, ceea ce le face ușor de găsit. Potrivit FDA, cele mai multe branduri majore de antiperspirante și deodorante nu conțin parabeni.
Trebuie să ne facem griji din cauza conținutului de aluminiu din antiperspirante?
Compușii pe bază de aluminiu sunt ingredientele active din antiperspirante. Ele blochează glandele sudoripare, împiedicând transpirația să ajungă la suprafața pielii. Unele cercetări au sugerat că acești compuși de aluminiu pot fi absorbiți prin piele și pot determina schimbări în receptorii către estrogeni din celulele glandei mamare. Deoarece estrogenii stimulează creșterea celulelor glandei mamare, unii oameni de știință au sugerat că utilizarea compușilor pe bază de aluminiu din antiperspirante poate reprezenta un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului mamar. Dar, nu este clar ce cantitate de aluminiu este absorbită prin piele.
Un studiu care a analizat absorbția aluminiului din antiperspirantele cu conținut de aluminiu clorhidrat, a constatat că doar o mică cantitate (0,012%) a fost absorbită.
Un alt studiu care a analizat femeile diagnosticate cu cancer mamar nu a găsit nici o diferență în concentrația de aluminiu în țesutul canceros mamar și țesutul normal din jur.
La acest moment, nu există nici o legătură clară între antiperspirantele cu conținut aluminiu și cancerul mamar.
Împiedică oare antiperspirantele eliminarea toxinelor-cauzatoare de cancer din ganglionii limfatici axilari prin intermediul transpirației?
Ganglionii limfatici contribuie la eliminarea de bacterii, viruși și alte amenințări posibile pentru organism, dar ganglionii limfatici nu elimină deșeuri sau toxine prin intermediul transpirației. De fapt, ganglionii limfatici nu au conexiune cu glandele sudoripare. Glandele sudoripare sunt localizate în piele, nu în ganglionii limfatici. Majoritatea substanțelor predispozante pentru cancer, care intră în organism, sunt eliminate din sânge prin intermediul rinichilor și ficatului.
Prezența ganglionilor limfatici în cadranul exterior superior în cazul majorității cazurilor de cancer mamar?
Ganglionii limfatici au un rol important în organismul uman. La nivel de glandă mamară, ei filtrează lichidul limfatic, înainte ca acesta să se reîntoarcă în fluxul sanguin al organismului. Acești ganglioni sunt situați în zona axilară, în cadranul superior exterior al sânului și în apropierea claviculei. Aproape jumătate din cazurile de cancer mamar se dezvoltă în partea exterioară superioară a glandei mamre, deoarece în această zonă este concentrat mai mult țesut mamar. Numărul cazurilor de cancer mamar în partea exterioară superioară a sînului este proporțional cu cantitatea de țesut mamar din această zonă.
Nu există dovezi care să sugereze că localizarea cancerului mamar să aibă o legătură cu utilizarea antiperspirantelor sau epilarea în zona axilară.
Bărbații sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta cancer mamar, deoarece antiperspirantele se fixează în părul din zona axilară și nu sunt absorbite prin piele?
Bărbații au o probabilitate mai mică decît femeile de a dezvolta cancer mamar, deoarece au mai puțin țesut mamar decât femeile. Femeile au de aproximativ 100 de ori mai mult țesut mamar decât bărbații și au de aproximativ 100 de ori mai multe șanse de a dezvolta cancer mamar. Hormonii joacă, de asemenea, un rol important. Bărbații cu afecțiuni genetice sau metabolice, care duc la creșterea nivelului de estrogen, au un risc crescut de a dezvolta cancer mamar.
Pilozitatea crescută în zona axilară la bărbați și absorbția antiperspirantelor nu au fost corelate cu riscul de cancer mamar.
De ce doctorul mi-a spus să nu folosesc antiperspirant sau deodorant în ziua efectuării mamografiei?
Vi se cere să nu folosiți antiperspirant sau deodorant în ziua efectuării mamografiei, deoarece multe dintre aceste produse conțin aluminiu. Acest metal poate apărea pe mamografie ca pete mici. Aceste pete pot arăta ca microcalcificații, un semn suspect pentru cancer. Nu utilizați aceste produse pentru a preveni orice confuzie, atunci când sunt revizuite filmele mamografice.
sursa: fiisanatos.md