Anunță-ți familia, dacă renunți la cafea! Ce ţi se întâmplă în corp atunci când nu mai bei cafea

foto: Cosas Prácticas – Las Provincias

Consumul de cafea este un subiect controversat. Pe de o parte, există beneficii asociate lui, cum ar fi îmbunătățirea funcției memoriei și, evident, un nivel crescut al vigilenței, pe de altă parte, cofeina crește tensiunea arterială.

Înainte de a decide dacă este indicat sau nu să renunți la cafea,află ce se întâmplă cu organismul tău atunci când nu mai primește cofeină.

Te vei simți lipsit de vlagă

Simptomele includ oboseală,dureri de cap și unele modificări ale dispoziției destul de evidente,potrivit specialiștilor în nutriție și dietetică. Este bine chiar să îți anunți familia că ai renunțat la cafea,pentru ca ei să înțeleagă de ce ești atât de irascibilă. Dacă obișnuiai să bei în jur de 400 până la 500 ml de cofeina pe zi simptomele pot fi mai blânde,iar gravitatea lor crește proporțional cu cantitatea de cofeină consumată anterior.

De obicei,aceste efecte durează 7 până la 10 zile,dar pot fi minimizate tăind treptat din porția de cofeină. La fiecare 2 sau 3 zile,renunță la câte o jumătate de ceașcă de cafea,până când nu mai bei deloc. Nu înlocui cu sucuri acidulate.

Vei pierde în greutate…

Cele mai multe persoane nu își dau seama cât de multe calorii pot avea băuturile care conțin cofeină. Sigur,știi că o sticlă de cola conține foarte mult zahăr. Însă,în cazul cafelei,chiar și lingurița de smântână,frișcă sau zahăr pot adăuga cu ușurință 200 de calorii unei căni.

… sau te vei îngrășa

Cofeina poate suprima pofta de mâncare temporar. Astfel,atunci când renunți la cafea,te poți simți tot timpul înfometată. În plus,cofeina poate ridica rata metabolismului,iar renunțarea la ea va face ca funcția să încetinească,deci să ardă mai greu caloriile.

Vei dormi mai mult

O cafea,consumată chiar și cu 6 ore înainte de culcare,poate perturba somnul. Efectul? Te trezești obosită și ai nevoie de mai multă cofeină. Și așa se formează un cerc vicios.

De aceea,cei care nu beau nimic cofeinizat dorm mai profund și mai bine,decât cei care beau chiar numai puțină cafea. În primă fază,vei fi simți,probabil,obosită,fiindcă organismul se adaptează la noul stil de viață,fără cofeină. Dar,pe termen lung,vei avea mai multă energie decât ai obține după o ceașcă de espresso.

Vei fi mai calm

Cofeina este un stimulent,ceea ce înseamnă că apasă pedala de accelerație a sistemului nervos,mărind inutil nivelul de adrenalină. În plus,din moment ce cofeina este un vasoconstrictor (adică îngustează vasele de sânge),se ridica tensiunea arterială. Renunță la cofeină și te vei simți mai puțin anxioasă.

sursa: timpul.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.