”Apa nu hidratează organismul.” Ce este hiponatremia? Ce se întâmplă în timpul intoxicatiei cu apă?

foto: Dr. Phil Maffetone

Dacă până acum ne străduiam să bem zilnic 2 litri de apă ca să fim sănătoşi – ba chiar unii plusau spre 3 litri să fie siguri de nemurire, aflaţi că acest obicei nu ne aduce niciun beneficiu.

O nouă lege a Uniunii Europene pretinde că oricâtă apă consumă o persoană, acest lucru nu poate combate deshidratarea organismului.

După o dezbatere de trei ani, Uniunea Europeană a decis să ne scutească de acest calvar, interzicad firmelor care îmbuteliază apă să mai folosească mesajul publicitar cum că apa asigură o hidratare corespunzătoare.

Cei care susţin legea, precizează că deshidratarea este o afecţiune provocată de un dezechilibru în organism, care nu poate fi combătut numai prin consumul de apă.

Iar profesorul Brain Ratcliff, purtătorul de cuvânt al Societăţii britanice de Nutriţie, susţine că: O persoană sănătoasă nu se va deshidrata, chiar dacă nu va bea multă apă.

Minciună universal acceptată

Numai că de cel puţin 10-15 ani tot auzim la fiecare colţ de stradă că, dacă nu îngurgităm minim 2 litri de apă zilnic, o să crăpăm în chinurile bolilor, graşi şi cu pielea solzoasă. Pe orice medic întrebai, despre orice afecţiune – de la inima la panariţiul degetului şi de la mătreaţă la obezitate, toţi şi-ar fi cântat aceeaşi litanie pe două partituri: 1) nu mai fuma şi 2) bea minim 2 litri de apă pe zi. Adică 2 litri de lichide, da? Adunate? Nu-nu, numai apa să fie 2 litri! Ce contează că şi ceaiul, cafeaua, laptele, ciorba, sucul şi berea sunt lichide? Nu, 2 litri de apă pură! Că toxine, că celule, că atomi şi cristale, că bla-bla-uri…

Articole de specialitate, sfaturi, discuţii, forumuri, pliante, reţete minune care te scapă de cancer, reclame radio-tv, în mediu online sau offline ne zdrobeau cu ăştia 2 litri de H2O fără de care viaţa noastră e uscată. Pardon, seacă. Norocul nostru că cineva s-a încumetat să despice ştiinţific firul în păi’şpe şi ne-a salvat de la înec.

Trebuie să bem apă numai atunci când ne este sete!

Studiu ştiinţific

Iată că situaţia se schimbă, datortă unui specialist, cercetătoarea scoţiană Margaret McCartney. Dr. Margaret McCartney afirmă într-un interviu că recomandarea celor “şase-opt pahare de apă pe zi” este “nu numai o prostie, ci şi un nonsens complet demascat“, iar cercetările arătând beneficiile unui consum sporit de apă au fost adesea mult exagerate de producătorii de ape îmbuteliate – relatează publicaţia Mail.

McCartney susţine şi demonstrează într-un studiu publicat în British Medical Journal că dacă un om bea apă fără să-i fie sete, pot apărea unele deficienţe: puterea de concentrare scade în loc să crească, pierderea somnului şi implicit o proastă odihnă şi a avertizat asupra pericolului apariţiei unei afecţiuni rare, dar iminentă, cauzată de consumul ridicat de apă.
Această boală se numeşte hiponatremie şi are ca efect scăderea bruscă a nivelului de săruri din corp, precum şi apariţia de umflături în zona creierului.

Concluzia studiului: apa nu este responsabilă de hidratarea organismului şi prea multă apă consumată poate dauna sănătăţii.

Ce este hiponatremia?

Hiponatremia (hiperhidratarea) este o stare potenţial letală care intervine atunci când nivelul de sodiu din plasmă atinge o valoare mai mică de 130 milimoli pe litru. Se poate evita prin menţinerea echilibrului de electrolit. Sodiul este esenţial pentru multe funcţii ale corpului, inclusiv menţinerea echilibrului fluidelor, reglerea tensiunii arteriale şi funcţionarea normală a sistemului nervos.
Hiponatremia a fost uneori menţionată ca “Intoxicaţia cu apă,” mai ales atunci când se datorează consumului de apă în exces, fără suplimentarea adecvată de sodiu.

Ce se întâmplă în timpul intoxicatiei cu apă?

Intoxicaţia cu apă produce aceleaşi efecte ca şi înecul. Lăsând la o parte faptul că alergătura între bucătăria cu apă şi baia cu wc-ul te poate epuiza, dezechilibrul electrolitic şi umflarea ţesuturilor poate cauza bătăi neregulate ale inimii, permiţând lichidului să între în plămâni. Umflarea ţesuturilor creierului provoacă convulsii, comă şi moarte în cele din urmă, cu excepţia cazului în care consumul de apă este limitat şi se administrează o soluţie salină hipertona (sare).

Intoxicaţia cu apă provoacă tulburări digestive şi tulburări ale conştienţei. Dacă tratamentul este administrat înainte de umflarea ţesutului, pacientul se poate recupera complet în termen de câteva zile.

Cel mai bun lucru de făcut este să bei numai atunci când ţi-e sete şi să mănânci numai atunci când ţi-e foame.

Articol relatat pe portalul pediverse.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.