Aparatul care îți spune dacă mâncarea e sănătoasă, inventat de un român

foto: adevarul.ro

Constantin Apetrei a fost pasionat de Istorie şi Geografie de când se ştie. S-a înscris însă la Liceul de Chimie Alimentară din Suceava, iar decizia de a urma o facultate unde Chimia şi Fizica sunt materiile de bază a venit după ce a participat la o olimpiadă de Istorie, unde a realizat că ar avea prea mult de recuperat pentru a putea să îşi urmeze pasiunea.

A descoperit în timpul facultăţii că este la fel de pasionat de Fizică şi Chimie, luând ulterior decizia de a face şi un master pe Chimie Organică şi Chimie Fizică. Şi-a început apoi cariera universitară ca preparator la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi, iar în 1999 a plecat în Spania pentru a face doctoratul, pe un proiect european, ce privea crearea unui degustător electronic pentru detectarea calităţii vinurilor roşii.

”A fost foarte interesant, pentru că proiectul presupunea construirea unui nas electronic, a unei limbi electronice şi a unui ochi electronic. Degustătorii sunt destul de puţini şi nu îi poţi aduce când vrei tu. Din acest motiv, s-a venit cu ideea creării acestui dispozitiv, care să înlocuiască degustătorii în ceea ce priveşte efectuarea anumitor analize”, ne explică Constantin.

Aparatul are însă limitele lui. De pildă, el indică dacă aciditatea unui vin sau altul este bună sau nu, dar nu poate spune dacă gustul produsului este satisfăcător sau lasă de dorit.

”M-am ocupat de senzorii masici, deci senzorii care detectează masa produsului. Am făcut teste pe peşte, unde substanţele volatile care se degajă ca urmare a învechirii sau denaturării peştelui au o anumită compoziţie chimică, care interacţionau cu senzorii de masă şi aceştia îşi schimbau frecvenţa de vibraţie. Asta înseamna că peştele şi-a modificat masa, deci era vechi sau denaturat”, explică dascălul.

Identifică adrenalina, dopamina şi serotonina din alimente

Aparatul are o specificitate extrem de bine determinată, spre deosebire de senzorii clasici care detectează tot ce există într-un produs, nu doar un singur compus, dispozitivul fiind capabil să determine inclusiv cantitatea unui compus sau altul dintr-un aliment.

Inovaţia cu care a venit profesorul Constantin Apetrei este detectarea aminelor biogene din produsele alimentare, pentru că unele sunt benefice pentru sănătate, cum ar fi adrenalina, dopamina, noradrenalina şi serotonina, iar altele sunt toxice, rezultând în urma degradării alimentelor, fiind vorba de histamină (care generează alergii sau poate provoca chiar moartea) şi tiramină ( ce apare în produsele care nu sunt fermentate corect, cum ar fi varza murată).

”Se va putea face un control rapid al calităţii la peşte sau la carne. Mergi la piaţă şi nu ştii dacă peştele este proaspăt sau nu. Oamenii apreciază din ochi acest gen de lucru, pe când dispozitivul îţi spune cu certitudine dacă este proaspăt sau nu, pentru că rezultatul vine în câteva minute. Dacă un peşte este toxic, poate pune în pericol sănătatea populaţiei şi aici este utilitatea aparatului. Poţi dezvolta o alergie după ce consumi un astfel de peşte, dar poţi să faci şi o criză hepatică”, ne precizează dascălul gălăţean.

Sistemul dezvoltat de Constantin Apetrei este similar cu un glucometru, un dispozitiv care măsoară glucoza din sânge. Următorul pas pentru profesorul din Galaţi este crearea unui dispozitiv pentru autentificarea alimentelor, dar şi identificarea cu exactitate a aditivilor din acestea. ”Se va putea analiza rapid dacă un aliment este falsificat sau nu, ori dacă un produs are sau nu originea declarată de producător, cum ar fi cazul vinurilor. De asemenea, se va putea verifica, la sucurile naturale, cât este suc şi cât este colorant”, îşi prezintă cercetătorul gălăţean invenţia.

sursa: adevarul.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.