Aspectul unghiilor ne dă indicii cu privire la sănătatea organelor interne. Forma indică boala

foto: BabaMail
Fiecare amanunt din aspectul unghiilor ne da indicii cu privire la sanatatea organelor interne
Mainile au puterea de a spune multe despre sanatatea organismului. in medicina chineza, studierea atenta a mainilor e o modalitate straveche de diagnosticare. In functie de unghii, structura pielii, liniile din palma, specialistii chinezi apreciaza si azi starea de sanatate a persoanei respective. Conteaza forma, culoarea, constitutia unghiilor pentru a gasi boala care se manifesta deja sau care ar putea sa apara. Examinati-va sanguri mainile, pielea si unghiile, si veti afla multe lucruri noi despre sanatatea intregului organism.
Ce culoare au unghiile tale?
Atunci cand se pune diagnosticul pe baza examinarii unghiilor, se tine cont de forma, dimensiune, profil, culoare si constitutia separata a unghiei fiecarui deget in parte. Astfel, unghiile sanatoase sunt elastice si tari, netede, de culoare roz si ceva mai moi decat cele de la picioare. Daca au culoare vanata, denota circulatie deficitara, o stare de nervozitate intensa sau apoplexie. In general, mainile adolescentelor sau ale femeilor de peste 40 de ani prezinta acest tip de unghii, fiind asociate cu surescitarea nervoasa. Unghiile albe, insotite de paloarea tenului pot trada o anemie sau reprezinta un indiciu al proastei functionari a ficatului. Coloritul prea rosu semnaleaza de asemenea o cantitate prea mare de sange in organism, continut ridicat de acizi grasi, colesterol. Unghiile si degetele (mai ales pe dosul palmei) rosii sau purpurii indica folosirea sistematica a marijuanei sau a altor substante cu efect halucinant. Unghiile jumatate roz, jumatate albe dau indicii despre posibile afectiuni renale. Culoarea galbuie a unghiilor groase vorbeste de afectiuni pulmonare. Diabeticii au unghii cu varf galbui si usor inrosite la baza. Nuanta albastra inseamna inima slabita, boli innascute ale inimii si plamanilor. Petele negru-cenusii pe unghii sunt semnul unei intoxicatii cu mercur.
Semiluna de la baza unghiei
Unghiile lungi tradeaza o buna functionare a inimii, mai ales daca au o lunula bine conturata. Lunula este acea pata alba in forma unei semilune, situata la baza unghiei. Din cauza inaintarii in varsta sau a unui stil de viata bazat pe excese alimentare, lunelele se reduc treptat pana la disparitie, incepand cu degetul mic. Atunci cand lunulele dispar de la degetul mare inseamna ca circulatia sangelui se afla intr-un stadiu critic. O unghie exagerat de scurta, vanata, fara lunule, semnaleaza prezenta unei boli de inima. Cu cat unghia este mai scurta, cu atit boala este mai avansata. Dimensiunea mare a semilunei de la baza unghiei este legata de tahicardie. Absenta semilunei de la baza unghiei este semn al nevrozei inimii, al insuficientei cardiace si al tulburarilor in circulatia sangvina. Lunula de culoare albastruie vorbeste despre tulburari in functionarea ficatului. Cand are culoarea rosie este semn al insuficientei cardiace. Pielitele din jurul unghiilor arata deficitul de albumine, vitamina C si acid folic in organism.
Forma indica boala
Unghiile mari, bombate, in forma de bulb, care depasesc cu mult suprafata degetului (in forma de con) indica slabiciunea inimii si a plamanilor (tuberculoza). sunt asociate frigului. O umflatura la capatul unghiei vorbeste despre o infectie cronica a plamanilor. Pe de alta parte, unghiile bombate foarte inguste, infipte in carne, semnaleaza o sanatate precara, iar unghiile cu extremitatile inovoiate in jos, insotite de sindromul palmelor fierbinti, sunt un semn evident de instalare in organism a tuberculozei sau a scrofulozei. Daca pe unghia bombata se constata prezenta unor dungulite, acest lucru denota ca pneumonia se afla intr-un stadiu incipient. Unghia concava (care are forma unei linguri), in care se poate retine o picatura de apa, indica deficit de fier. Este un sindrom al frigului, dar si un simptom al unei forme mostenite de alcoolism. Unghia triunghiulara indica afectiunile coloanei vertebrale si ale maduvei spinarii. Unghia strimba, dar neteda (asemanatoare unui cioc de papagal) vorbeste despre o forma innascuta de astm, bronsita, tuberculoza, tuse cronica. Unghiile farimicioase sunt un semn al continutului scazut de fier si vitamina A in organism, al functionarii proaste a glandei tiroide sau a rinichilor, al unei proaste circulatii sangvine.
Unghii incarnate sau ingrosate
Unghiile drepte, nebombate, in forma de triunghi, atrag atentia asupra unei slabe circulatii a sangelui, indicand un organism congestionat, extremitati foarte reci. Daca pe unghii se observa dungi, iar liniile din palma au capatat o culoare albicioasa, boala se afla intr-un stadiu extrem de avansat. Unghiile cu pete albe (noite) aparute pe suprafata unghiei sunt adesea cauzate de un traumatism minor, cum ar fi ciocnirea unghiei de un obiect dur. Petele albe sunt doar niste mici depozite de carbon intre stratul cheratinos si patul roz al unghiei. Nu este necesar niciun fel de tratament, de vreme ce pata alba va creste o data cu unghia si va ajunge sa fie taiata. Unghiile ingrosate pot fi asa din cauza infectiilor cu ciuperci, a bolilor de piele, cum ar fi psoriazisul. Dupa tratarea infectiilor, unghia revine la normal. Traumele, loviturile si procesul de imbatrinire pot reprezenta si ele factori care duc la ingrosarea unghiilor. Unghiile incarnate apar mai ales la degetele picioarelor din cauza faptului ca au fost taiate prea scurt sau curbate la colturi sau incaltamintea a fost prea strimta. Zona respectiva e dureroasa si se inflameaza. Se trateaza cu antibiotic unguent introdus cat mai mult sub unghie. Unghiile despicate arata un nivel scazut al focului digestiv, circulatia sangvina, sistemele sexual (testicule si ovare) si nervos sunt tulburate.
Unghiile si organele interne
Fiecare deget de la mana sau de la picior, potrivit reprezentarilor medicinei traditionale, este strins legat de un organ sau de o glanda de secretie interna. Daca una dintre unghii nu arata bine, cautati cauza dezechilibrului in acel organ, al carui meridian este legat de acest deget sau de aceasta unghie.
– Degetul mare: creier
– Aratator: plamani si a intestin gros.
– Mijlociu: intestin subtire
– Inelar: plamani.
– Mic: inima si organe de reproducere feminine
Cauzele exfolierii
Onicoschizisul sau desprinderea straturilor unghiei unul de altul se datoreaza desfasurarii activitatii in mediu umed sau, daca porneste de la zona de formare a unghiei, se poate datora tratamentelor cu retinoizi, psoriazis, lichen plan, alopecie areata. Unghiile care se cojesc sunt un fenomen provocat de consumul in exces a produselor artificiale, medicamentelor, care lipsesc corpul de minerale, dand nastere unui dezechilibru in nutritie. In acest caz apar indigestia, formarea gazelor in intestin, oboseala, menstruatie neregulata, slabiciune sexuala, depresii, stari de nervozitate, insomnie si alte asemenea stari. Onicoliza consta in desprinderea lamei de patul unghial. Spatiul astfel creat se poate umple cu sange, cu puroi, cu lichid seros sau cu aer asa incat suprafata unghiei isi va schimba culoarea. Frecvent, se poate forma un hematom subunghial in urma unui traumatism, a contactului cu diverse substante chimice, unele dintre ele folosite chiar pentru ingrijirea unghiilor, detergenti, sapunuri, dar si umezelii excesive, infectiilor cu ciuperci sau alte microorganisme. Se poate ajunge la unghii desprinse de tesut si atunci cand se lucreaza mult cu calculatorul, in functie de cat de mult se utilizeaza tastatura. Unghiile roase sunt un semn al nervozitatii, al deficitului de minerale sau al prezentei unor paraziti in intestin. sunt in acelasi timp un simptom al nevrozei, gastritei, disfunctiilor sexuale la femei.
Ce boli anunta unghiile striate?
Striurile unghiale longitudinale care apar pe toata lungimea unghiei, variabile ca numar si latime isi fac aparitia in mod obisnuit la varste inaintate. Daca sunt afectate toate unghiile si in plus se subtiaza, isi pierd luciul, capatand aspect de glasspapir, este vorba de alopecie aerata, psoriazis, dermatita atopica, lichen plan sau vitiligo. Liniile orizontale pe unghii vorbesc si despre o alimentatie dezechilibrata sau despre boli netratate la timp. Suprafetele farimicioase pe unghii inseamna depuneri de sare. Liniile verticale semnaleaza inrautatirea digestiei (exces de acizi grasi si sare), proces prin care mineralele si albuminele se asimileaza foarte greu, si de asemenea deficit de vitamina B12 si fier. Pot fi asociate si cu afectiuni ale intestinului. Striurile unghiale transversale sunt depresiuni perpendiculare pe sensul de crestere al unghiei. Pot fi generate de traumatisme, suferinte metabolice majore, malnutritie, chimioterapie.
Pielea mainilor spune totul
Plecand de la culoarea, umiditatea sau temperatura mainilor, se poate stabili predispozitia spre un anumit tip de boala. Culoarea unei maini normale este trandafiriu deschis, cu o nuanta spre cafeniu deschis. O mana sanatoasa este elastica, ferma, are o palma bine colorata, calduta si foarte putin umeda. Pielea rosie indica o stare congestiva, pielea albastruie vorbeste despre o circulatie nu tocmai buna a sangelui, pielea galbena semnaleaza probleme hepatice sau legate de fiere. Pielea patata cu alb si roz este semn al unui sange sanatos. Culoarea galbuie la o mina grasuta si umflata denota prezenta ureei in sange. In plus, prezenta vinelor albastre ne indica faptul ca acidul carbonic din sange se afla in exces. O piele lucioasa si intinsa indica predispozitia spre boli reumatice si guta, in vreme ce o textura aspra si uscata a pielii tradeaza predispozitia organismului spre boli de piele.
Unghiile simt ce le lipseste
Zincul si fierul ajuta nu numai corpul sa functioneze bine, ci si unghiile. Asadar, principalul remediu este alimentatia bogata in aceste minerale. Pentru sanatatea unghiilor se recomanda o alimentatie bogata in fructe si legume crude. Alimentatia poate fi suplimentata cu laptisor de matca, spirulina sau varec (alge marine). Iata ce efecte au asupra unghiilor carentele in minerale, vitamine si nutrienti:
– lipsa de vitamina A si de calciu (morcovi): uscarea si lipsa de stralucire
– lipsa proteinelor, acidului folic si a vitaminei C (orz, tarite, legume, linte, ciuperci, portocale, legume verzi): despicaturi in cuticule
– lipsa de proteine (carne slaba): dungile albe
– lipsa de vitamina B12 (morcovi, spanac, orez brun, pepene, nuci): o uscare excesiva a unghiilor, curbarea lor spre varf si innegrirea lor
– deficienta de zinc (legume, fasole boabe, ciuperci, cereale integrale, drojdie de bere): aparitia petelor albe
– lipsa de lichide: crapaturi si taieturi pe suprafata unghiilor
– lipsa de acizi grasi esentiali: piele inrosita in jurul cuticulelor.
– lipsa fierului (legume verzi, morcovi, pepene, dovleac, carne rosie): unghii deformate si zimtate
– biotina (ciuperci, grepfrut, pepene rosu, banane, capsune): unghii fragile
Cinci remedii naturiste
1. Se curata unghiile cu o solutie de bicarbonat de sodiu.
2. Unghiile care nu mai cresc trebuie inmuiate in apa calda in care a fost dizolvata sare.
3. Suplimentele de vitamina B intaresc unghiile
4. Uleiul caldut ajuta la intarirea unghiilor, mai ales cel de migdale.
5. Unghiile ingalbenite au aceasta culoare din cauza nicotinei, a lacului de unghii sau acetonei. Daca inmuiati degetele in solutie de sare de lamaie, veti indeparta culoarea galbena a tutunului, iar daca de vina e oja, renuntati la ea pentru o perioada.
Unghiile si temperamentul
Dupa forma si structura unghiilor se poate determina temperamentul persoanei:
– melancolici: unghii lungi, adesea palide, aspre, uscate si fragile
– flegmatici: patrate, groase, tari, stralucesc puternic
– colerici: lunguiete, tari sau moi, roze sau galbene, stralucesc foarte putin
– sangvinici: late, moi, de culoare roz, au forma ovala, stralucesc putin.
sursa: sites.google.com