Avertisment îngrijorător al Oranizaţiei Mondiale a Sănătăţii: în anul 2020, un copil va muri în fiecare minut din cauza…

foto: parents.com

Avertisment îngrijorător al Oranizaţiei Mondiale a Sănătăţii: în anul 2020, un copil va muri în fiecare minut din cauza infecţiilor nosocomiale.

Specialiştii spun că bacteriile devin tot mai rezistente la antibiotice, mai ales în ţările din estul Europei, şi că spitalele reprezintă mediul în care aceste micro-organisme se înmulţesc şi se răspândesc cel mai uşor.

Nu degeaba se spune că nu e bine să ne tratăm dupa ureche. Dacă luăm antibiotice, antifungice sau antivirale fără sa fie prescrise de medic, organismul se obişnuieşte cu acestea, ceea ce le diminează sau anulează complet efectul. În acelaşi timp, bacteriile se obişnuiesc şi ele cu antibioticul şi dezvoltă rezistenţă, astfel încât să supravieţuiască acelui timp de medicament. Folosirea exagerată a antibioticelor este motivul pentru care în spitalele din Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Macedonia şi Rusia tot mai multe bacterii devin rezistente iar boli precum tuberculoza sau malaria devin tot mai greu de tratat.

România se confruntă cu unele dintre cele mai ridicate niveluri ale rezistenței la antibiotice dintre țările Uniunii Europene, mai ales când vorbim despre infecţiile intraspitaliceşti. De exemplu, în cazul bacteriei Pseudomonas Aeruginosa, nivelul rezistenței este cel mai ridicat din Europa, conform Centrului European de Prevenţie şi Control al Bolilor. De asemenea, se mai înregistreaza rezistență crescută la antibiotice şi în cazul Acinetobacter, Ecoli şi Stafilococul Auriu. Dar cea mai mare îngrijorare provoacă rezistenţa la medicamente a bacteriei Klebsiella Pneumoniae, cauză majoră a infecţiilor dobândite în spital atât de nou-născuţi cât şi de pacienţii din secţiile de terapie intensivă.

Tot mai mulţi români înghit antibioticele ca pe bomboane, arată cifrele oficiale.

Gilda Popescu, pneumolog la Institutul „Marius Nasta” din Bucureşti: „În ultimii ani ne-am confruntat cu această problemă infecţiei cu clostridium difficile la pacienţii cu tuberculoză, dar şi cu alte tipuri de infecţii bacteriene pentru care au urmat tratament la domiciliu.”

Conf. univ. dr. Mihaela Lupşe, medic primar boli infecţioase: „Tratarea unor infecţii produse de aceşti microbi rezistenţi este extrem de dificilă, necesită pe de o parte antibiotice speciale şi durate mai lungi de spitalizare, costuri mai mari, risc de deces mai mare.”

România nu are o statistică a deceselor provocate de infecţiile din spitale. La nivel european ştim că 25.000 de oameni îşi pierd viaţa anual din cauza bacteriilor rezistente care nu răspund la tratamentele clasice.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: „Până în anul 2050, dacă statele nu iau măsuri foarte clare în acest sens, o să ajungem să înregistrăm 10 milioane de decese anual datorată bacteriilor multirezistente la antibiotice

Pacienţii ştiu care e pericolul, dar cu toate acestea mulţi recunosc că se tratează singuri: „Am luat foarte mult timp antibiotic şi acum chiar nu mai vreau. Oricum imunitatea mea e la pământ din cauza lor.”

40% dintre români recunosc că au luat antibiotice chiar şi pentru guturai, în condiţiile în care doar 17% dintre europeni au apelat la un tratament atât de puternic pentru această boală, arată studiile.

Peste 80.000 de persoane mor anual in spitalele din Romania din cauza infectiilor nosocomiale!

O statistica alarmanta prezentata intr-o emisiune de la Realitatea TV scoate la iveala multe probleme din sistemul medical romanesc.

Cifrele au fost prezentate de expertul in politici de sanatate, Sorin Paveliu. Acesta a marturisit ca anual, aproximativ 80.000 de persoane din Romania mor din cauza infectiilor nosocomiale. „Ascunderea acestor infectii produce, dupa estimarea mea, in jur de 80.000 de morti evitabili in fiecare an”, a spus Paveliu la postul de televiziune.

Totusi, statisticile facute publice de catre Ministerul Sanatatii, arata ca numarul mortilor este mult mai mic, dar totusi extrem de semnificativ. Cifrele oficiale prezentate de Minister arata ca intre 2010 si 1025 peste 57.000 de oameni au murit din cauza infectiilor noicocomiale din spitalele din Romania.

Cele mai multe decese de acest tip au fost intalnite in spitalele din Bucuresti, dar si in judetele Buzau, Iasi, Cluj si Timis, iar sectiile cu cele mai mari probleme sunt Terapie Intensiva, Chirurgie si Pediatrie.

sursa: costintanasescu.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *