Big Bang nu a existat. Alte teorii explozive despre formarea Universului

Daca vreuna dintre ipotezele de baza privind formarea Universului postulate de astronomi este gresita, atunci teoria Big Bang nu ar putea explica proprietatile acestuia. De aceea, alti fizicieni au conceput teorii alternative legate de existenta Universului.

In urma cu aproape 14 miliarde de ani, nu exista nimic, nicaieri. Apoi, ca urmare a unei fluctuatii aleatoare produse in vid, un Univers a explodat, capatand forma, potrivit Space.com.

Ceva de marimea unei particule subatomice s-a dilatat la dimensiuni inimaginabil de mari, intr-o fractiune de secunda. Oamenii de stiinta numesc aceasta teorie a originii Universului Big Bang.

Ceea ce noi numim „Universul observabil” (sau „volumul Hubble”) este o regiune sferica, de aproximativ 90 de miliarde de ani-lumina in diametru. Aceasta este doar o parte a Universului in care lumina a avut timp pentru a ajunge la un observator in 13,8 miliarde de ani, de cand a inceput Universul.

Volumul Hubble este mai mare decat 13,8 miliarde de ani-lumina ca raza, deoarece expansiunea spatiului a marit distantele dintre obiectele cosmice mai repede decat poate calatori lumina.

Astronomii fac trei presupuneri despre Univers, bazate pe teorie si observatie:

– legile fizicii sunt universale si nu se schimba in timp sau loc, in spatiu;

– Universul este omogen sau aproximativ la fel in orice directie;

– Oamenii nu observa Universul dintr-un loc privilegiat, cum ar fi centrul acestuia.

Teorii alternative Big Bang-ului

Atunci cand aceste ipoteze sunt aplicate la ecuatiile lui Albert Einstein, ele indica faptul ca Universul are urmatoarele proprietati:

– Universul se extinde;

– Universul a aparut dintr-o stare fierbinte si densa la un moment dat finit in trecut;

– Elementele mai usoare, precum hidrogenul si heliul, au fost create in primele momente ale formarii Universului;

– O structura de radiatii de microunde umple intregul Univers, o relicva a fazei de tranzitie, care a avut loc atunci cand Universul timpuriu s-a racit suficient pentru a forma atomii.

Daca una dintre aceste ipoteze de baza formulate de astronomi este gresita, atunci teoria Big Bang nu ar putea sa explice proprietatile Universului. Este posibil ca Big Bang-ul sa nu se fi intamplat?

Exista mai multe teorii alternative. Una dintre ele este teoria starii de echilibru. Aceasta postuleaza crearea continua de materie in tot Universul, care explica expansiunea aparenta. Acest tip de Univers ar fi infinit, fara inceput si sfarsit.

O alta alternativa este teoria inflatiei eterne. Dupa Big Bang, Universul s-a extins rapid, intr-o perioada numita inflatie. Teoria sustine ca inflatia nu s-a oprit niciodata si continua pentru o perioada infinita de timp.

O alta teorie, numita modelul oscilant al Universului implica o serie nesfarsita de Big Bang-uri, urmate de Marea implozie care restarteaza ciclul la nesfarsit.

sursa: ziare.com

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.