Cât de periculos este telefonul mobil. Rezultatele unui studiu efectuat pe o perioadă de 10 ani vă vor pune pe gânduri

Telefonul mobil este o sursă periculoasă de radiații, iar efectul acestora asupra sănătății depinde de cantitatea de unde emise, de durata de expunere și de intensitatea câmpului electromagnetic.

Undele emise de telefonul portabil duce la o ușoară creștere a temperaturii din țesuturi, pe care corpul o elimină prin procesele normale de termoreglare. Pentru reducerea posibilelor riscuri pe care radiațiile telefonului mobil le-ar putea avea asupra corpului, este recomandată limitarea folosirii acestuia. Copiii nu ar trebui să vorbească la mobil, organismul lor fiind mai vulnerabil.

Unele cercetări au subliniat că folosirea îndelungată a telefonului mobil poate produce dureri de cap, pierderi de memorie, insomnii, boli cardiovasculare, cancer cerebral, dereglări hormonale și slăbirea sistemului imunitar. Medicii au observat însă că persoanele care vorbesc mai mult de două ore pe zi la mobil au mai des simptome precum dureri de cap, senzația de amețeală și greutate de concentrare. Medicii îi avertizează pe părinți să nu îi lase pe copii să vorbească la telefonul mobil, în cazul celor mici rata de absorbție a undelor electromagnetice fiind mai mare.

Semnal slab, risc mai mare

Atunci când semnalul este scăzut, undele electromagnetice sunt mai crescute. În această situație, telefonul emite la maximum, pentru a menține semnalul cât mai bun. De aceea, este recomandabil să se evite conversațiile telefonice în tren, în metrou, la munte sau oriunde semnalul este mai slab. Când totuși convorbirea telefonică este urgentă în timpul călătoriilor, este bine ca aceasta să fie limitată. De asemenea, câmpul electromagnetic este mai puternic și în spațiile închise.

Telefonul nu trebuie ținut aproape de corp

Ținerea telefonului departe de ureche ajută la diminuarea efectului undelor electromagnetice asupra organismului. Mai ales atunci când se apelează un număr, este indicat ca mobilul să nu fie ținut aproape de ureche, deoarece aparatul își mărește puterea de a emite radiații în comparație cu cea din timpul conversației. Aparatul trebuie apropiat ușor doar după ce s-a stabilit contactul cu persoana apelată.

De asemenea, telefonul nu trebuie ținut la gât sau la curea, deoarece, chiar și în absența convorbirii, aparatul se conectează la o rețea. Este indicat ca telefonul să fie ținut într-o husă de piele, în geantă. În timpul nopții, mobilul trebuie închis; în cazul în care este nevoie să rămână deschis, este indicat ca aparatul să nu fie ținut în camera în care se doarme.

Căștile cu fir, de ajutor

Folosirea hands-free-ului cu fir expune vorbitorul la o intensitate mai scăzută a radiațiilor, deoarece mobilulul este ținut departe de cap. De asemenea, se reduce expunerea la radiații dacă vorbitorul dă telefonul pe speaker sau dacă scrie un mesaj în loc să vorbească la telefon.

Ce este SAR?

Înainte de a cumpăra un telefon mobil, este bine să se cunoască valoarea SAR a acestuia. În mod normal, telefoanele mobile ar trebui să aibă menționat în cartea cu date tehnice ale aparatului valoarea SAR (Specific Absorption Rate), adică rata de absorbție specifică. Aceasta măsoară cantitatea de radiații absorbită de organism în timpul utilizării telefonului mobil. Limita de siguranță admisă în Uniunea Europeană este de 2 Wați pe kilogram.

Rezultatele studiului efectuat pe parcursul unui deceniu

Institutul National de Sanatate (NIH) din SUA a prezentat recent rezultatele unui studiu in valoare de 25 de milioane de dolari privind efectele expunerii animalelor la radiatiile telefoanelor mobile. Totusi, rezultatele nu sunt la fel de concludente si in cazul oamenilor.

Rezultatele unuia dintre cele mai complexe studii din aceasta categorie sunt amestecate, in unele cazuri animalele au prezentat un risc crescut de dezvoltare a tumorilor sau a distrugerii tesuturilor ori ADN-ului, insa in alte cazuri nu au fost observate simptome ale vreunei afectiuni.

Conform Science Alert, John Bucher, cercetator implicat in cadrul studiului desfasurat pe o perioada de 10 ani a prezentat rezultatele studiului in cadrul unei conferinte. Avand in vedere inexistenta unui tipar si faptul ca subiectii au fost soareci nu oameni, rezultatele nu pot fi extrapolate si la oameni, afirma Bucher.

In cadrul studiului realizat de Programul National de Toxicologie din SUA au fost testate 3.000 de animale si este considerata cea mai ampla cercetare de acest tip privind efectele radiatiilor asupra soarecilor. Impactul telefoanelor mobile asupra sanatatii oamenilor a fost dezbatut timp de ani de zile. in cadrul noului studiu, cele mai importante efecte au fost detectate in cazul masculilor care au dezvoltat tumori in zona nervilor din jurul inimii. De asemenea, specialistii au descoperit degradarea tesutului cardiac atat la femele, cat si la masculi.

Daca rezultatele vor fi confirmate, Bucher afirma ca acest tip de radiatii pare sa fie un carcinogen ”slab”. in cadrul cercetarii, soarecii au fost amplasati in camere speciale unde au fost expuse unui nivel de radiatii similar cu cel emis de telefoanele 3G si 4G, timp de noua ore pe zi.

Rezultatele au sugerat o usoara degradare a ADN-ului si a tesutului, insa ”nu intelegem suficient de bine pentru a explica semnificatia biologica”.

sursa: point.md

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.