Ce aliment pe care îl consumăm zilnic ne ”devorează” oasele

foto: verywellhealth.com

Nu mai este un secret că zahărul poate face cu adevărat rău sănătăţii noastre prin creşterea riscului de obezitate, diabet, stricăciuni la nivelul dinţilor şi boli de inimă. Acesta afectează comportamentul şi dezvoltarea în rândul copiilor, însă, foarte puţini cunosc adevăratele efecte ale acestuia la nivelul oaselor.

Zahărul nu face nimic altceva decât să erodeze cartilajul – ţesutul care ne menţine oasele puternice, susţin specialiştii. Şi mai trist este că ajungem să consumăm zahăr în fiecare zi şi nu ţinem sub control cantitatea.

Calciul este o minerală vitală pentru sănătatea oaselor noastre deoarece ajută la menţinerea structurii solide. Lipsa de calciu duce la osteoporoză. Consumul excesiv de zahăr dizolvă extraordinar de repede doza de calciu din organism şi o elimină prin urină, conform studiilor efectuate.

Pentru a ajuta oasele să se „reconstruiască” şi să evităm pe cât posibil riscul de osteoporoză, este aproape esenţial să descreştem considerabil cantitatea de zahăr din dieta noastră zilnică.

Cortizolul este acel hormon din organism care are nevoie să se regăsească la un nivel optim pentru ca funcţiile corpului, dintre cele mai importante, să funcţioneze în norme. Când nivelul de cortizol este ridicat, acesta afectează sănătatea generală în foarte multe moduri – poate duce la o imunitate scăzută, la grăsime abdominală şi chiar poate pune în pericol, serios, ţesuturile oaselor tale.

Majoritatea oamenilor sunt la curent cu rolul pe care-l joacă stresul într-un nivel crescut de cortizol, însă, şi zahărul este responsabil cam în aceeaşi măsură.

Magneziul este esenţial pentru o densitate corectă şi sănătoasă a oaselor; este foarte important pentru persoanele ce suferă de osteoporoză să crească doza zilnică de acest mineral pentru a-şi menţine oasele sănătoase.

Zahărul procesat este de asemenea responsabil pentru o cantitate scăzută de magneziu în organism deoarece este nevoie de 54 molecule de magneziu pentru a procesa o moleculă de zahăr. Conform unui studiu efectuat de cei de la „The Clinical Biochemist Reviews”, se pare că zahărul rafinat poate reduce conţinutul de magneziu cu până la 85%.

Sursa: stiripesurse.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.