Ce înseamnă când spargi oglinda: superstiţii şi interpretări

foto: Spiritual GYAN by Rgyan

Chiar si cei mai putin superstitiosi dintre noi tremura atunci cand sparg o oglinda, pentru ca se activeaza una dintre cele mai bine inradacinate supersititii din mintea noastra. In toate culturile, oglinda are o simbolistica speciala, depasind cu mult simpla functie de reflectare. Ea este un portal catre alta lume si este folosita in arta ca element cu o puternica semnificatie mistica.

Exista multe superstitii legate de oglinzi, insa cele referitoare la spargerea uneia sunt cele mai frecvente in cele mai multe culturi ale lumii. Se spune ca oglinzile au doua puteri magice: aduc ghinion, dar sunt si o poarta catre viitor, ajutandu-te sa prezici ce se va intampla.

Inainte sa fie concepute oglinzile, orice suprafata care avea proprietatea de a reflecta era considerata a fi magica. In mitologie, intalnim adesea zei si zeite, dar si oameni de rand, care privesc intr-o oglinda sau in suprafata unei ape pentru a descoperi ce le rezerva destinul. Reflexia este totodata ceva care captiveaza si insala simturile, dupa cum ne invata mitul lui Narcis, un personaj vrajit de propria lui imagine. Suprafetele metalice si din sticla erau folosite in Antichitate pentru a primi mesaje de la fortele divine.

Din cauza ca oglinda a fost mereu vazuta ca o metoda de a privi in viitor, se considera ca spargerea ei iti afecteaza cursul vietii. Una dintre metodele folosite in trecut pentru a „repara” acest ghinion era ca cioburile sa fie ingropate in pamant. Pe vremuri, atunci cand o oglinda se spargea, se mai credea si ca urmeaza sa moara un membru al familiei.

Iata si alte superstitii legate de oglinda:

– daca o femeie si un barbat se privesc pentru prima oara intr-o oglinda, vor avea o casnicie fericita;

– daca o oglinda se sparge singura, vei avea parte de un eveniment tragic;

– oglinzile din camera cuiva care a murit de curand trebuie acoperite, pentru ca sufletul persoanei respective sa nu ramana blocat in acestea. In popor se spune ca diavolul a inventat oglinzile tocmai cu acest scop;

– poarta ghinion sa iti vezi chipul in oglinda daca este luminat de o lumanare;

– copiii nu ar trebui sa isi vada reflexia in oglinda in primul an de viata, deoarece poarta ghinion;

– actorii de teatru considera ca este de rau augur sa se priveasca in oglinda peste umarul cuiva;

– inainte se credea ca daca o femeie sta in fata unei oglinzi, mananca un mar si isi perie parul, va vedea imaginea viitorului ei sot reflectata in aceasta.

Chit ca esti superstitioas(a) sau nu, este interesant sa stii ce inseamna cand spargi o oglinda si de unde au rasarit toate aceste superstitii referitoare la unul dintre cele mai folosite obiecte din locuintele noastre.

Visele sunt la fel de importante in prezicerea viitorului, asa ca descopera si ce inseamna cand visezi o nunta sau un inel .

Şi totuşi, aproape că nu există român care să nu aibă cel puţin o superstiţie, indiferent cât de credincios ar fi. Acest lucru este, până la urmă, un paradox. Când „frica de Dumnezeu” se transformă în „frică de superstiţii”, acestea ajung să fie ridicate la rang de religie.

Dar, oricâte argumente ştiinţifice şi religioase s-ar aduce, românii continuă, la început de secol XXI, să creadă în superstiţii.

Oricum, puteţi mătura liniştiţi seara prin casă, să daţi foc împrumut, să spălaţi şi să coaseţi vinerea, să începeţi un lucru marţea sau sâmbătă, să cheltuiţi bani lunea, să vă întoarceţi din drum şi să rămâneţi nepăsători atunci când pisica neagră vă taie calea.

sursa: noi.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.