Ce s-a ales de iahtul “Libertatea”, pe care românii l-au vândut la preț de fier vechi

Autoritățile au decis vânzarea iahtului „Libertatea” la preț de fier vechi unui britanic, care l-a transformat într-unul dintre cele mai luxoase iahturi din lume.

Vânzarea vasului ar fi fost făcută ilegal întrucât nava era înscrisă în categoria „Tezaur” al Patrimoniului Cultural Național, scrie ziaruldeinvestigații.ro.

Vândută pentru 265.000 dolari, fostul iaht regal, restaurat și rebotezat „Nahlin” este evaluat de specialiști la circa 50 milioane de euro, fiind clasat în top 6 al celor mai luxoase vase de croazieră.

A fost construit în 1930 la Șantierul John Brown & Co Ltd, din Clydebank (Scoția).

Primul proprietar al navei a fost lady Annie Henriette Youle, o britanică bogată. Aceasta a primit numele „Nahlin”.

În 1934 a devenit iahtul Casei Regale din Marea Britanie, fiind cumpărat de Regele Edward al VIII-lea.

În 1937, iahtul a fost cumpărat de Guvernul Tătărăscu, cu suma de 120.000 de lire sterline, a fost botezat „Luceafărul” și a fost dăruit Casei Regale.

Pe 6 ianuarie 1948, nava a fost naționalizată de comuniști, fiind botezată „Răsăritul” și mai târziu „Libertatea”, nume sub care a fost acostată la cheu, la Galați, fiind utilizată ca restaurant plutitor. După 1990, nava a făcut parte din activele fostei rețele de restaurante Regal SA Galați. În 1998 a fost vândută de FPS și „exportată” în Anglia.

După ce a fost reparată și restaurată, a fost înregistrată sub pavilion britanic, cu primul nume, „Nahlin” și navigheză iarăși pe mările și oceanele lumii, scrie activenews.ro.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.