Ce se întâmplă cu sistemul imunitar atunci când ne ținem respirația

foto: iStock

Celulele sanguine albe sunt componente esențiale ale sistemului imunitar. Fără aceste celule nu am fi sănătoși mult timp. Dar ce sunt aceste celule până când nu suntem bolnavi? Sunt prezente. Și sunt active, în orice moment.

Întindeti-vă și inspirați-vă. Țineți-vă respirația. Nu se poate mult mai ușor.

Evoluția ne-a modelat pentru mediul în care trăim și mediul nostru nu este niciodată complet static. Sistemul imunitar este implicat în adaptari biologice rapide care ne protejează de daunele cauzate de perturbațiile de mediu.

Unele perturbații sunt de natură ciclică, ca cele legate de rotația pământului în jurul soarelui și a axei proprii. Într-un studiu publicat în revista Nature în 2015, cercetătorii britanici și germani au identificat variații ale sistemului imunitar care sunt perfect aliniate cu anotimpurile.

De fapt, trupurile noastre par să se alinieze ușor înainte de schimbările sezoniere: se pare că avem o memorie biologică care ajustează sistemul imunitar chiar înainte de schimbarea anotimpurilor. Deoarece multe boli infecțioase comune apar într-un sezon specific, aceasta este o adaptare uimitoare pentru viața de pe planetă. Dacă am accelera puțin ciclul, am putea observa efecte asociate în timpul ciclului de 24 de ore.

Astfel, sistemul imunitar prezintă variații ciclice.

Ce se întâmplă dacă acceleram ciclul respirației?

De cele mai multe ori, respiram fără să ne gândim la asta. Celulele noastre au nevoie de oxigen pentru producerea de energie și, odată ce ne-am umplut plămânii cu aer, sistemul circulator – adică inima, vasele sanguine și sângele – distribuie oxigenul celulelor în toate părțile corpului nostru. Putem să ne ținem respirația voluntar pentru o vreme, iar unii oameni fac asta mai bine decât ceilalți. Cei mai buni dintre cei care fac scufundari își pot reține respirația timp de peste 10 minute.

Pentru a înțelege modul în care celulele albe răspund la un model de respirație modificat, s-au studiat câțiva dintre cei mai buni sportivi din lume. S-a folosit un design simplu: probele de sânge au fost extrase de la concurenți la o competiție internațională de scufundări înainte de începerea jocului și apoi la o oră și la trei ore după încheierea unei serii de scufundări, unde sportivii se aflau cu fața în apă sau înotau la suprafata cât timp au putut.

Apoi probele au fost transportate la NTNU Genomic Core Facility unde expresia genică totală în celulele albe ale sângelui sportivilor a fost măsurată printr-o metodă numită analiză microarray completă a genomului. Rezultatele analizelor au fost uimitoare: activitatea a peste 5000 de gene a fost schimbată ca răspuns la efortul simplu de a reține respirația. Aceasta este aproape ¼ din toate genele găsite în celulele umane. Cu această cantitate de date s-a putut merge mai mai adânc în biologia celulară și s-au determinat care tipuri specifice de celule albe din sânge care au reacționat la respirație și de asemenea, s-au vazut detalii mai fine în procesele biologice care se întâmplă în interiorul celulelor.

Cea mai frapantă constatare care s-a făcut a fost o creștere marcată a granulocitelor neutrofile de tip leucocite. Aceste celule sanguine sunt programate pentru un răspuns rapid atunci când corpul percepe atacuri de la intrusi; Neutrofilele sunt capabile să ucidă celulele invadatoare pur și simplu prin consumul lor. Dar ele au și o altă trăsătură interesantă care apare atunci când nivelurile de oxigen scad: granulocitele neutrofile sunt vechi de-a lungul evoluției si provin dintr-o epocă în care atmosfera conținea mai puțin oxigen decât acum și descendenții lor moderni preferă în continuare medii în care nivelul oxigenului este scăzut. Tipurile de celule albe din sânge care utilizează mai multe limfocite asemănătoare oxigenului au fost mai puțin active în sângele analizat după ce atleții și-au ținut respirația. Ceea ce s-a observat par a fi probabil urme de istorie evolutivă încorporate în sistemul nostru imunitar, vizibile atunci când nivelul oxigenului se schimbă. Studiul a fost publicat în noiembrie 2016 în revista Physiological Genomics.

Acest studiu a fost făcut pe sportivii sănătoși.

Poate fi relevant pentru înțelegerea bolilor umane?
Oamenii sănătoși nu trebuie, în mod normal, să isi faceți griji cu privire la oxigen, dar pentru bolile obișnuite cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și apneea de somn, aprovizionarea cu oxigen a organismului este limitată. Aceste boli sunt asociate cu condiții inflamatorii persistente și cu un risc crescut de infecții; ambele indicând un sistem imunitar afectat.

Dacă putem folosi date de la persoane sănătoase pentru a distinge efectele secundare ale nivelurilor scăzute de oxigen de patologia primară a bolii, acest lucru poate fi la rândul său util pentru strategiile de prevenire și tratament.

– Și respirați.

sursa: suntsanatos.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.