Ce se întâmplă în organismul tău când donezi sânge. Lucruri pe care nu ți le spune nimeni

foto: publicdomainpictures.net

Pe lângă faptul că poți salva până la trei vieți cu cei 450 ml de sânge pe care îi donezi o dată, sângele tău se reîmprospătează, imunitatea organismului crește, iar riscul apariției unui infarct său accident vascular este redus.

Donarea de sânge creşte imunitatea şi rezistenţa la traumatisme, iar riscul de paralizie şi de accident vascular scade cu 30%! De asemenea, la fiecare donare, sângele din corp se reîmprospătează, astfel că puterea organismului de a lupta contra infecțiilor este mult mai mare.

Potrivit unui studiu, oamenii cu vârste între 43 şi 61 au o rată mult mai mică de incidente cardiace dacă sunt donatori de sânge periodici. O altă consecință a donării de sânge este pierderea de calorii. După donarea de sânge, corpul își reînnoiește volumul de sânge pierdut. Astfel, cercetătorii sunt de părere că pentru fiecare 250 de grame de sânge donat, o persoană poate pierde până la 600 de calorii.

De asemenea, aceștia spun că donarea de sânge diminuează riscul de cancer și au o rată de mortalitate mai mică decât cei care nu donează sânge. „Pe lângă donarea de sânge, avem foarte mare nevoie de donatori sinceri, care vin să facă un bine pentru societate.

Desigur, și beneficiile sunt bune, dar nu asta trebuie să fie motivația unui donator. Dacă o persoană vine să doneze pentru bonuri de masă, atunci poate să apară riscul ca el să nu fie sincer. Noi nu putem scana donatorul să vedem ce boli are.

Abia după ce facem analize putem constata dacă sângele este bun. Dacă donatorul nu este sincer, donarea este un eșec”, declară dr. Doina Goșa. Conform doctorulzilei.ro, distanța dintre două donări trebuie să fie de 8 săptămâni și de maximum cinci pe an la bărbați și patru la femei. De asemenea, donatorii acceptați sunt cei între 18 și 60 de ani și care au peste 50 de kilograme. Aceștia nu trebuie să aibă boli cronice, să nu fie răciți, cu stări febrile sau anemici.

sursa: noi.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.