Ce trebuie să știm despre mușcătura de căpușă.”Voi, cei care citiți acest text, întrebați-vă: câți cunoscuți sau rude sau colegi cu boala Lyme cunoașteți?”

foto: Forbes

Medicul arădean, Otilia Ţigănaş, scrie pe blogul personal, despre muşcătura de căpușă.

Eu deja azi am examinat pe cineva cu cârcei, care și-a amintit că acu trei ani l-a mușcat căpușa. Auzind ieri la știri că ar putea fi de la căpușă… întreba ce părere am. Nu-i oare boala aia rea “de căpușe”?

Astfel că ies cu două informații pe subiect.

„Boala asta”, transmisă ȘI prin căpușă, este extrem de rară. Nu-i ceva gen “epidemie națională”, sau „blestem al parcurilor cu iarbă necosită”. Voi, cei care citiți acest text, întrebați-vă: câți cunoscuți sau rude sau colegi cu boala Lyme cunoașteți? Eu încă niciunul, iar raportul meu cu pacienții nu-i tocmai rar. Prin urmare, nu vă panicați!

Întrebați-vă, tot acuma: câți cunoscuți cu accidente de mașină, aveți? De la evenimente rutiere mici, până la catastrofe. Deci:

-șansa să faci boala Lyme este mult mai mică decât să te ucidă pe trecerea de pietoni un vitezoman. Fiindcă și asta se poate întâmpla, nu? Ieși din casă… și nu te mai întorci, în ciuda oricărei „profilaxii”.

-pe lângă căpușe, boli grave pot transmite și câinii, pisicile, țânțarii, liliecii, șoarecii, vacile, numai că nu-s mediatiați și nu fac știre cu rating. Cine ar sta azi să asculte la telejurnal teoria prezervativului și a sifilisului? Pe astea le cam știm toți. Da` o căpușă… aia da știre!

-dintre căpușe, doar UNELE tipuri transmit boala, dar și asta NUMAI dacă-s infectate. Ele, căpușele. Dacă-s infectate. Așa că nu puneți egal între căpușă, spital și sicriu! Vorbim despre una dintre miliardele de boli infecțioase posibile.

-căpușa-i una, (biata de ea), iar boala Lyme= borelioza= “boala celor o mie de fețe”, e alta.

Totuși, dacă ne mușcă bestia, ce facem? Păi, înghițim în primele 72 de ore de la mușcătură 200 de miligrame de Doxiciclină. Adică 2 tablete românești a câte 100 de mg, luate împreună. Și gata. Atâta. PUNCT.

Local: scoatem bestia cu o pensetă și dăm cu mult spirt. Apoi ne ne calmăm și ne vedem senin de viață. Nu alertăm nici SMURD-ul, nici nu aglomerăm urgențele spitalelor, nici nu sunăm la medicul de familie noaptea la trei, cum că ne-au amorțit buzele. Nu-i de la căpușă! Au amorțit, fiindcă ai beut opt cafele și ai tras un pachet de țigări în ultimele patru ore!! Relax.

Să faci boala aia nasoală, este improbabil. Dar dacă înghiți două Doxicicline, până și improbabilul îl anulezi!

Cele 200 de mg de Doxiciclină într-o singură priză nu le-am inventat eu și nici nu le-am adunat din comunicate de presă. Ci din ghidul de boli infecțioase.

sursa: mandri.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.