Cea mai puternică boală a secolului al XXI-lea: ”Totul porneşte de la frica de moarte.“ Fă testul pentru boală!

foto: Joe Simmons Jr.

Când o persoană devine obsedată de ideea că are o afecţiune gravă sau care chiar îi pune viaţa în pericol, afecţiune ce nu a fost diagnosticată încă, suferă de ipohondrie.

Etimologic, ipohondria provine din cuvântul grecesc pentru abdomen, „ hupochondros“. Anticii considerau că acela era locul responsabil pentru sentimentul de melancolie şi sursa ce putea declanşa orice sentiment morbid.

Este greu de spus ce se întâmplă cu adevărat în mintea unui ipohondru. Nici măcar doctorii nu sunt total mulţumiţi de rezultatele cercetărilor de până acum, discutând despre această boală, fie în termenii unui afecţiuni de natură psihică, învecinată cu anxietatea sau cu atacurile de panică, fie ai uneia de sine stătătoare, greu de plasat într-o zonă anume.

În general, declanşatorul ipohondriei pare desprins din primele faze ale unui atac de panică: palpitaţii, oboseală a muşchilor sau probleme gastrointestinale. Similitudinea între cele două afecţiuni împarte automat şi pacienţii în două categorii: cei care dau fuga de urgenţă la primul spital de pe stradă, alarmaţi de ceea ce li se întâmplă, şi cei care-şi dau seama de ce li se întâmplă, însă preferă să se „trateze la domiciliu“.

Profesorul doctor Ion Bruckner, preşedintele Societăţii Române de Medicină Internă, spune că ipohondrii au o suferinţă reală, chiar dacă aceasta se găseşte în mintea lor. „Ipohondria e o suferinţă psihică.

E teama de boală, teamă care poate să fie uneori datorată şi indusă de doctori, de internet, vecini, de o întâmplare neplăcută în viaţa unei persoane. Dacă o persoană a avut în familie un suferind de cancer, face mai degrabă cancerofobie. Dacă a avut pe cineva care-a fost bolnav de inimă, evident că o să se teamă de simptomatologia respectivă“, explică profesorul.

Totuşi, ipohondria poate induce, la cel care o are, şi unele tulburări reale. „De pildă, aritmii cardiace care nu fac decât să întărească teama. Desigur, frica nu declanşează boala, dar, cum boala este, din păcate, destul de frecventă, în clipa când apare, cel care suferă ar putea înţelege că a apărut din cauza fricii lui.“

O problemă apare însă atunci când, în urma unor nefericite coincidenţe, o persoană chiar ajunge să sufere de boala imaginată, avertizează profesorul Bruckner. „Bolnavul poate spune atunci: «Vezi, am avut dreptate! Am făcut, până la urmă». E o relaţie foarte delicată pentru că, atunci când i se vor confirma fricile, va scădea încrederea în orice act medical.“

În cabinetul lui Ion Bruckner au păşit, pe parcursul carierei sale, o mulţime de oameni care credeau că sunt în pragul unei teribile boli, deşi n-aveau, de fapt, nicio problemă. Frica i-a adus la medic. Dar profesorul i-a privit înţelegător. „Uneori reuşeşti să-i linişteşti, alteori nu. Trebuie să te-apropii de ei, să asculţi cu răbdare
ce-au de spus, să te gândeşti dacă au chiar şi un sâmbure de dreptate şi, mai ales, să le dai atenţia pe care şi-o doresc şi pe care o merită. Sunt, până la urmă, nişte oameni bolnavi, chiar dacă boala nu are, până la urmă, o reprezentare fizică.“

Aflaţi cât de ipohondru sunteţi

Pentru a verifica dacă sunteţi sau nu bântuiţi de ipohondrie, puteţi parcurge următorul chestionar, denumit în literatura de specialitate „determinarea indicelui Whitely“. Încercuiţi, pentru fiecare întrebare, câte o cifră care vi se pare corespunzătoare răspunsului dumneavoastră. Potrivit testului, 1 stă pentru „Deloc“, 2 pentru „Puţin“, 3 pentru „Moderat“, 4 pentru „Ceva mai mult“, iar 5 pentru „Foarte mult“. Iată întrebările:

1. Vă faceţi griji mari în legătură cu propria sănătate?

2. Credeţi că suferiţi de o afecţiune gravă?

3. Vă este greu să uitaţi de sine şi să vă gândiţi la tot felul de alte lucruri?

4. Dacă vă simţiţi bolnav, iar cineva vă spune că arătaţi mai bine, vă deranjează?

5. Descoperiţi că sunteţi deseori conştient de diferite lucruri care se petrec în organismul dumneavoastră?

6. Vă deranjează multe dureri şi suferinţe?

7. Vă temeţi de boli?

8. Vă preocupaţi de propria sănătate mai mult decât alte persoane?

9. Aveţi senzaţia că oamenii nu iau în serios bolile de care suferiţi?

10. Vă este greu să-l credeţi pe doctor când vă spune că nu aveţi motive de îngrijorare?

11. Vă îngrijorează deseori posibilitatea de a avea o boală gravă?

12. Dacă aflaţi despre o anumită boală (prin intermediul radioului, televiziunii, presei sau al unui cunoscut) vă temeţi că o veţi contacta şi dumneavoastră?

13. Consideraţi că vă sâcâie diverse simptome?

14. Aveţi deseori simptomele unei boli grave?

Potrivit testului, dacă totalul cifrelor adunate se situează în intervalul 32-55 sau chiar mai mare, vă puteţi considera ipohondru. Dacă valorile sunt situate între 14 şi 28, nu trebuie să vă faceţi griji.

sursa: adevarul.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.