Cele 9 valori ale analizelor de sânge care vor spune totul despre sănătatea dumneavoasră

Indiferent care ar fi boala de care suferiți, în primul rând vi se va indica să faceți o analiză de sânge generală, a menționat un medic cardiolog. In cazul analizei generale,sangele se conecteaza ori din deget,ori din vene,necontand daca ti mancat sau nu in ziua respectiva.In schimb,nu trebuie sa mancati daca vi se face o analiza detaliata.

Analiza biochimica a sangelui se preia din vena si se ia pe stomacul gol,deoarece orice aliment consumat ar putea modifica componenta glucozei din sange.In cazul efortului sau a unei emotii prin care treceti,se pot modifica valorile,asa ca este recomandat sa faceti o pauza scurta inainte de a lua analiza.

Medicul profesionist va lua in considerare mai multi facori atunci cand vine vorba de analiza sangelui.Un bun exemplu ar fi ca femeile care se afla in perioada lunii prezinta un VSH mult mai ridicat,ceea ce indica faptul ca se va micsora cantitatea de trombocite.Diferenta dintre analiza biochimia si cea generala a sangelui,este ca prima raspunde de starea organelor interne-rinichi,pancreasc,ficat,in timp de a doua ne arata o imagine de ansamblu asupra starii sangelui si eventualelor inflamatii din organism.

Iata care sunt valorile analizei generale:

1.Hemoglobina are in compozitia sa globulele rosii ce au rol in trasnportul oxigenului de la plamani spre tesuturi,eliminand din organism,dioxidul ce carbon.

Pentru femei,valorile medii sunt intre 120-140 g/l ,iar pentru barbati sunt intre 130-160 g/l.Daca suferiti de anemie,pierderi de sange,hemoragii interne,nivelul de hemoglobina va fi mult mai scazut.In schimb,daca aveti insuficienta cardiaca sau boli de sange ,deshidratare ,veti avea valori mai ridicate ale hemoglobinei.

2.Eritrocitele contin hemoglobina si sunt celule ale sangelui

Valorile medii pentru femei sunt 3.700.000-4.700.000 iar pentru barbati sunt 4.000.000-5.100.000.Daca suferiti de boli ale ficatului,rinichiului,bronhiilor ,inimii sau plamanilor veti avea un nivel ridicat de eritrocite.In schimb,un nivel ridicat se inregistreaza si daca sunteti perfect sanatos,dar locuiti la o mare inaltime in munti.De asemenea daca aveti surplus de hormoni puteti prezenta un nivel ridicat.Daca sunteti in ultimul trimestru de sarcina sau aveti anemie,grave hemoragii sau procese inflamatorii cornice,puteti avea un nivel scazut de eritrocite.

3.Leucocitele

Acestea se formeaza in nodurile limfatice si in maduva osoasa,fiind globulele albe ale sangelui.Ele au rolul de a proteja organismul de efectele din mediul extern.Valorile medii se afla intre 4.000-9.000.Daca se semnaleaza infectii sau inflamatii in organism,atunci nivelul de leucocite va fi mai mare.Cele 5 tipuri de leucocite indeplinesc functii diferite.Daca e nevoie,puteti face o analiza completa care sa va arate raportul dintre aceste 5 tipuri.In cazul in care nivelul de leucocite este mult mai mare decat limita normala,atunci inseamna ca analiza va va prezenta care tip de leucocite este mai mare.

De ce e mai mare nivelul de leucocite?

Nu in toate cazurile,nivelul mare de leucocite indica faptul ca aveti o boala .Cantitatea lor se poate mari daca sunteti stresat,aveti sarcina sau faceti efort fizic intens.

Iata in ce cazuri puteti avea un nivel ridicat de leucocite:

-tumori maligne sau leucemii

-infectii

-reactii alergice

-procese inflamatorii

-administrarea unor medicamente de inima sau hormonale.

Daca aveti o viroza sau ati luat anumite medicamente ,spre exemplu analgezice sau antifebrile,nivelul de leucocite va fi mult mai scazut.

4.Trombocitele participa la formarea trombelor si la coagularea sangelui.

Valoarea medie este de 180.000-320.000.Daca suferiti de afectiuni inflamatorii cornice sau interventii chirurgicale puteti prezenta un nivel crescut de trombocite.

Un nivel scazut de trombocite se semnaleaza in cazul in care suferiti de afectiuni ale ficatului,splinei,tulburari hormonale,intoxicare cu metale grele,influenta alcoolului,insuficienta renala,in cazul administrarii unor medicamente precum nitroglicerina,laxative,antibiotice.

5.VSH sugereaza procesul de dezvoltare a unei boli,crescand in timpul bolii si ajungang la valoarea maxima in timpul de insanatosire.Nivelul normal pentru femei este de 2-15 mm/h,iar pentru barbati este de 2-10 mm/h.

Daca suferiti de boli ale rinichilor,infectii,socuri dupa interventii chirurgicale ,anemii sau sarcina ,puteti avea un nivel crescut al VSH.Nivelul scazut se semnaleaza in caz de soc anafilactic sau circulatie sanguina insuficienta.

6.Glucoza are valoarea medie intre 3.5-6.5 ,iar nivelul ridicat sugereaza diabetul zaharat.Nivelul scazut e in caz de tulburari hormonale sau alimentatie insuficienta.

7.Bilirubina

Daca aveti maxim 20.5 mmol/l inseamna ca ficatul functioneaza normal.Daca e un nivel ridicat inseamna ca suferiti de colita biliara,hepatita sau distrugerea celuleor rosii.

8.Proteinele au valoare medie 60-800 g/l.Un nivel scazut indica probleme la nivelul functionarii ficatului,rinichilor sau alimentatiei insuficiente.

9.Creatina are rolul de a monitoriza functionarea rinicilor,iar nivelul ei nu trebuie sa depaseasca 0.18 mmol/l.

sursa: mamica.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.