Ceva pare că s-a stricat în interiorul Pământului, ”motorul planetei” s-a oprit. Nu se cunoaște cu exactitate cauza

foto. Geology In

Oamenii de știință au diagnosticat faptul că Pământul se găsește într-o stare geologică bizară, cunoscută sub numele de „plăci statice”, adică procesul de scufundare a marginilor plăcilor tectoice în miezul magmatic al Pămânului care are loc de milioane de ani, s-a oprit, fără a se cunoaște cu exactitate cauza.

Cercetătorii de la Universitatea Boulder din Colorado  cred că au descoperit motivul pentru ceea ce pare a fi o ”defecțiune” în mecanismul intern al Pământului.

Folosind simulări pe calculator ale activităților seismice de sub Oceanul Pacific, oamenii de știință au descoperit că plăcile tectonice pot fi obstrucționate temporar printr-un obstacol aflat în structura mantalei Pământului.

Ipoteza vine de la cercetătorii Wei Mao și Shijie Zhong, al căror studiu este acum publicat în revista Nature.

Teoria prezenței plăcilor statice a intrigat oamenii de știință de ani de zile. Studiile s-au desfășurat pe zonele seimice de sub Oceanul Pacific.

„Vedem că aceste plăci stagnează, fenomenul fiind unul destul de recent și probabil se întâmplă prima dată în ultimii 20 de milioane de ani”, a spus Zhong. „Plăcile nu se vor mai scufunda și vor continua să meargă doar pe o traiectorie orizontală.”

Existența fenomenului din invelisul Pământului nu ar trebui să provoace îngrijorare. Cu toate acestea, ar putea avea un impact asupra modului în care se studiază vulcanii, cutremurele și alte activități seismice asociate cu mișcarea scoarței telurice.

Este aproape ca și cum ar fi fost descoperit așa-numitul „motor” al planetei.

„Vă puteți gândi la această activitate energetică a mantalei planetei ca la un motor puternic care produce tot ceea ce vedem pe suprafața Pământului: cutremure, munți, mișcarea plăcilor tectonice, vulcani și chiar câmpul magnetic al Pământului”, a adăugat Zhong.

Coautorul studiului a spus că bănuiește că, pe o perioadă lungă de timp, plăcile tectonice grele vor rupe mantaua planetei pentru a continua căderea lor spre miezul Pământului.

Ce va fi în viitor este greu de anticipat, efectele fiind încă greu de calculat: totul poate cădea în haos sau, dimpotrivă, nu se întâmpla nimic care să pună în pericol viața pe planetă. Rămâne de văzut…

sursa: rt.com

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.