Combustibilul de bază al creierului, fără de care nu funcționează corect

foto: rador.ro

Se știe despre creierul uman că este alcătuit 60% din grăsime, adică acizi grași Omega 3.
Țesutul cerebral este saturat de acizi grași Omega 3.

Materia cenușie este alcătuită și ea la bază acizi grași Omega 3. Se deduce că această componentă este primordială pentru structura normală și buna funcționare a creierului uman.

Acizii grași Omega 3 înlesnesc comunicarea dintre celulele creierului. Ca un impuls nervos să treacă de la un neuron la altul, este necesar să pătrundă prin membrana celulei care îmbracă neuronul.

Acizii grași Omega 3 realizează și mențin flexibilitatea acestei membrane exterioare, ajutând semnalele cerebrale să treacă prin spațiul dintre celule.

Omega 3 sprijină producția de neurotransmițători vitali și reduce procesul oxidativ și inflamator al creierului, în urma unui traumatism.

Un acid gras Omega 3 specific, DHA, este o piesă de bază în cortexul cerebral, zona creierului responsabilă cu memoria, creativitatea, emoția și atenția.

Persoanele cu nivel scăzut al DHA au creierul mai mic, acest acid gras monopolizând suprafața ocupată de acizii grași în proporție de 97%.

Un alt acid gras important este EPA, responsabil cu irigarea sănătoasă a creierului, îmbunătățindu-i funcția.

Acizii grași Omega 3 se acumulează în creier încă din perioada fetală, fiind esențiali în dezvoltarea cerebrală a copiilor.

Omega 3 ajută în afecțiuni degenerative, tulburări neurologice în care celulele nervoase sunt deteriorate sau mor.

Un nivel scăzut de Omega 3 duce la îmbătrânirea prematură a creierului, la o funcționare deficitară, este sporit riscul de a dezvolta boli neurologice, boli degenerative ale sistemului nervos central, ca Alzheimer, schizofrenie.

Acești acizi grași nu sunt produși de organism, ci trebuie asimilați din alimentație, fie prin suplimente, fie prin alimentele care le conțin.

Cele mai indicate alimente sunt peștele, uleiul de pește și fructele de mare, bogate în acizi grași Omega 3, dar și uleiurile vegetale, cum ar fi cel de semințe de in, de soia.
Semințele de in, de chia și nucile conțin, de asemenea, acizi grași Omega 3.

Continuarea pe doctorulzilei.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.