Cum alegi cea mai proaspătă carne de miel. Sfaturi venite de la un cioban cu experință.

Mielul este o tradiție pe masa de Paști a celor mai multe familii din România, iar dacă odinioară, aproape toată lumea cumpăra carnea direct de la crescătorii de ovine, acum majoritatea se îndreaptă către piețe și marile magazine, acolo unde oferta este foarte bogată. Cu condiția să știi să alegi ce-i bun, spune Gavrilă Moraru – un cioban cu o turmă de 500 de oi în județul Bistrița Năsăud.

După o discuție avută cu fermierul care nu crește doar oi, ci și capre, Agrointeligența vă prezintă câteva sfaturi cu privire modul în care să alegeți carnea de miel pentru masa de Paști:

1.Direct de la stână. Cel mai sigur mod de a avea un miel proaspăt, despre care știți din ce rasă este și cum a fost crescut este să îl luați direct de la crescătorii de ovine, chiar să mergeți la locul unde sunt ținute oile și să vă alegeți mielul pentru masa de Paști.

2.Nu există o rasă anume care să aibă carnea mai bună, totul fiind o chestiune de gust, spun crescătorii de ovine, care precizează că, în piețe, cel mai frecvent se comercializează miei din rasa Țurcană care are o carne mai dulce. În schimb, Țigaia are o carne puțin mai aspră, dar este foarte fragedă.

3.Cumpărați doar mielul cu cap. O parte din indiciile care vă confirmă faptul că mielul este proaspăt tăiat sunt vizibile în zona capului, așa că se recomandă să luați un miel întreg. Dacă, însă cereți capul și primiți un răspuns care vă nemulțumește, nu cumpărați de la acea persoană. Nu mai vorbim și că prezența capului vă asigură că luați un pui de oaie și nu altceva.

4.Analizați ochii animalului sacrificat. Dacă mielul este tăiat de mai mult timp, ochii capătă un aspect…diluat. La mielul proaspăt, ochii sunt sticloși, luminoși.

5.Suprafața cărnii trebuie să fie uscată. În hipermarketuri, spre exemplu, mieii expuși au suprafață umedă, dovadă că au fost congelați și decongelați pentru comercializare, ceea deja pune un semn de întrebare privind data la care au fost sacrificați și perioada cât au zăcut prin camerele frigorifice.

6.Pielea care acoperă carcasa trebuie să fie de culoare galbenă spre alb. Și să nu fie lipicioasă.

5.Carnea trebuie să aibă o culoare roz, iar dacă este mai închisă la culoare, este semn că este mai veche și nu ascultați vânzătorii care vă spun că acest lucru este determinat de rasa animalului.

7.Mielul trebuie să aibă miros specific de oaie. Este un semn foarte important cu privire la prospețimea sa. Orice modificare a mirosului ar trebui să vă ridice un semn de întrebare.

8. Carcasa de miel trebuie să aibă ștampilă. Aceasta certifică faptul că carnea a fost verificată sanitar-veterinar și este sigură pentru consum.

9.Cereți informații despre data la care a fost sacrificat mielul, de unde provine și detalii despre rasă. Așa vă veți da seama dacă aveți de-a face cu un comerciant serios, cu un crescător adevărat. Dacă aveți dubii, puteți cere oricând să vedeți actele care îi permit acelei persoane să comercializeze carne de miel în piață.

10.Greutatea dă vârsta, atât la miel, cât și la ied. Astfel, crescătorii susțin că un ied care are peste 8 kilograme nu este de anul acesta. Iezii au nevoie de o perioadă mai lungă decât mieii, pentru a lua în greutate. Greutatea maximă la care un ied de anul acesta ajunge este de 7-8 kilograme.

Capcanele din hipermarket

Potrivit crescătorilor de ovine, anul acesta, majoritatea mieilor vânduți prin hipermaketuri nu sunt românești, ci provin din import. Ca să vă asigurați că luați un miel de la o stână de-a noastră, verificați dacă pe etichetă este indicată țara de proveniență a cărnii. Dacă aceste detaliu lipsește, este clar că mielul nu e românesc.

Tot pe eticheta mielului românesc din magazine se regăsește și data sacrificării, lipsa informației fiind un alt indiciu că acea carne a fost importată.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.