Cum arăta în realitate Mihai Viteazul. A fost realizat portretul tridimensional al Domnitorului prin metode de reconstrucţie facială

Un tânăr sculptor, Radu Tudor Panait, a realizat figura lui Mihai Viteazu la cererea dr. Adrian Majuru, directorul muzeului municipal București.

Chipul domnitorului Mihai Viteazul a fost reconstituit printr-o procedură de reconstrucţie facială – ceea ce reprezintă o premieră naţională – după fotografiile şi măsurătorile craniului voievodului făcute în 1920 la Iaşi, la cererea Armatei, de către Francisc Rainer, părintele antropologiei în România, informează Adevarul, citat de alba24.ro.

Pentru cei obişnuiţi cu portretul clasic din cartea de istorie, Mihai Viteazul apare acum total diferit: o faţă lată şi osoasă, cu pomeţi pronunţaţi, orbite afundate, ochi sfredelitori, nas proeminent şi sprâncene stufoase. Există un amănunt pe care cuca falnică, împodobită cu pene, purtată de domnitor pe cap îl ascundea privirii: Mihai Viteazul suferea de calviţie.

foto: alba24.ro

Da, nu seamănă cu Amza Pellea! Adevarul este încă o dată dur, la fel ca istoria reală şi chipul lui Mihai. Nu seamănă cu nicio altă interpretare artistică, deoarece nici între ele portretele nu seamănă, acestea fiind mai degrabă înfăţişări ale unui portret moral al domitorului decât al celui fizic, determinat pe cale ştiinţifică“, relatează Panait.

Detalli precum gradul de îmbătrânire a pielii şi carnaţia, culoarea ochilor, părului şi a tenului au fost realizate ţinând cont de secolul în care a trăit, vârsta, mediul şi stilul de viaţă al domnitorului. „Sper ca acest tip de iniţiative să mai trezească memoria colectivă ancestrală în care cred şi care, undeva, genetic, ar fi trebuit să existe în noi toţi“, transmite sculptorul Radu Tudor Panait.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.