Cum deosebiți roșia naturală de cea toxică, coaptă cu chimicale

foto: agrointel.ro

Roșii forțate să se coacă prin aplicarea unor tehnologii care deși nu sunt interzise, afectează consumatorul în primul rând pentru că îl privează de a mânca o roșie gustoasă, coaptă natural. în al doilea rând, tratamentele chimice excesive pot cauza vărsături și indigestie, spun specialiștii citați de Digi24.ro.

Valeria Tudor, consilier tehnic în cadrul companiei Seminis, vorbește despre semnele care indică o roșie coaptă prea devreme și nenatural. ”O să vedeţi pe pulpă un cerc alb, dovada că nu au ajuns la maturitate. Roşiile care moţ şi care sunt acum comercializate pe piaţa românească sunt obţinute prin polenizarea cu 2,4D (un compus fenoxiclorinat, o auxină sintetică, din clasa regulatorilor de creştere a plantelor – n.r.). Acel moţ nu e caracteristică dată de hibrid, ci de acel produs care se utilizează”, explică Valeria Tudor pentru Digi24.ro.

Mai mult, dacă la interiorul roșiei, lichidul este vâscos, iar alveolele în care se află semințele sunt dispuse neuniform sunt semne ale tratamentului chimic excesiv ce poate cauza vărsături și indigestie.

Polenizarea cu chimicale se face direct pe floarea roșiei, în lipsa bondarilor. În plus, unii producători aplică și substanțe de coacere sau înroșire rapidă a legumei.

Motivele pentru care legumicultorii români au apelat la substanțele chimice pentru a grăbi înroșirea tomatelor țin de prețul mai bun din această perioadă, dar și de faptul că au vrut să se asigure că se încadrează în perioada de valorificare pentru accesarea ajutorului de minimis. Perioadă pe care, însă, Guvernul a anunțat că o va prelungi!

Nu toți producătorii au apelat însă la substanțe chimice. Alții au cheltuit bani mulți încălzind solariile pentru a ajuta tomatele să se dezvolte. ”Vremea a fost mai capricioasă, cu ploi, frig, și a trebuit să facem focuri ca să ne încadrăm în ajutorul de minimis oferit de Guvern”, a spus Dorin Moise, legumicultor.

În prezent, pe piața românească se cultivă hibrizi olandezi de tomate în proporție de 90%. Circa 10% sunt soiuri și hibrizi românești, care însă nu sunt îndeajuns de productivi pentru a satisface cererea de piață.

Specialistii ne sfatuiesc ca, atunci cand cumparam rosii, sa fim atenti atat la aspectul exterior, cat si la cel interior al produselor.

„Pentru ca analiza de laborator nu ne este la îndemana, putem tine cont de niste indicii. Codita sa nu fie uscata la pipait, chiar daca este verde pentru ca uscarea la întuneric pastreaza aceasta culoare. Cand taiem, analizam cepul care nu trebuie sa fie lemnos. Este semn ca a fost maturata fortat. Daca în pulpa ei gasim un cerc albicios este semn ca a fost stimulata cu diverse substante. Daca are mucron în varf, stim ca s-a intervenit cu stimulenti chimici. Continutul mucilaginos cu seminte foarte mici dovedeste ca leguma a fost coapta fortat“, spune Costel Vanatorul, cercetator la Statiunea de Cercetari Legumicole Buzau.

De asemenea trebuie tinut cont de faptul ca rosia adevarata nu trebuie sa fie ca piatra sau sa aiba coaja tare. Uitati-va la cotor, sa nu fie dur. Culoarea sa fie de un rosu deschis, nu spre maroniu. La taiere, produsul trebuie sa fie zemos. Gustul natural e dulce-acrisor. Rosiile crescute accelerat nu au acel miros specific de gradina.

Expertii insista asupra calitatilor pe care trebuie sa le aiba tomatele pe care le mancam, pentru ca rosia este considerata regina legumelor de vara. Ea are un aport foarte mare la sporirea rezistentei organismului. Contine acid folic, calciu, potasiu si vitamina C. Mai exista si o substanta antioxidanta, numita lycopen, care are un rol semnificativ in prevenirea cancerului, mai ales a celui de prostata.

Puteti beneficia de toate aceste elemente nutritive numai daca aveti in farfurie un produs care si-a luat de la pamant si de la soare toata zestrea de calitati. Daca leguma n-a fost lasata sa se coaca, ci a fost grabita sa se inroseasca cu ajutorul chimicalelor, doar pentru „impresia artistica”, atunci sa stiti ca mancati apa de ploaie.

sursa: agrointel.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.