Cum recunoști roșiile cu gust. Secretul este în ”căpăcelul galben” al tomatelor

foto: Magazin Salajean

Legumele românești, obținute din semințe de soiuri românești, sunt foarte apreciate, însă puternic concurate pe piață de legumele de import. Câteva trucuri pot ajuta cumpărătorii să identifice producătorii agricoli autentici și roșiile, ardeii sau castraveții românești care păstrează gustul de odinioară.

Președintele Asociației Producătorilor de Legume, fermierul Gheorghe Vlad a dezvăluit, în prima ediție a emisiunii ”Cultivat în România” (RTV), cum pot fi recunoscute legumele produse după tehnici tradiționale de producătorii autohtoni. El spune că deși nu forma dă gustul gustul și calitatea, ea este un indiciu.

Ardeiul românesc sau roșia românească sunt, de regulă, neuniforme. ”Nu sunt ca cele din import, de parcă ar fi trase prin inel sau lucrate la strung. Sunt mai neuniforme ca aspect. Gustul și-l păstrează dacă sunt plantate în pământ. Solul românesc are foarte bune calități și nu este nevoie să se intervină decât dacă are anumite carențe, ca adăugire. Dar fertilizatorii sunt foartescumpi și noi, legumicultorii din zona Vidra, nu mai utilizăm îngrăsămintele chimice”, a declarat Gheorghe Vlad, inițiatorul programului ”Dor de gust”, o asociere a legumicultorilor pentru a vinde în marile lanțuri de magazine.

Hibrizii se coc până în dreptul codiței

Referitor la roșii, cele de soi vechi nu au forme cilindrice, iar un element important este semn clar că tomata are gust și dulceață. ”Mulți fug de capacul galben care, de fapt, sesizează zaharurile din fruct. De aceea, dacă acesta este foarte greu de sesizat, spunem că roșia aceea nu are gust. Roșiile care sunt hibride se coc până în dreptul codiției și nu mai păstrează zaharuri. Capacul galben la o tomată nu trebuie privit ca un dezavantaj când se cumpără roșia. Aceasta oricum se taie atunci când se consumă și el poate fi îndepărtat”, a explicat Gheorghe Vlad.

Fermierul din Vidra, județul Ilfov, are un sfat practic și pentru cei care își doresc să cumpere legume din piață: să nu se lase păcăliți. Astfel, Vlad spune că doar un procent mic de legumicultori pot fi întâlniți în piețele din marile orașe și asta dintr-un motiv simplu: agricultorii nu au timp să și producă, să și vândă marfa. Mai mult, chiar și cei care vând la marginea drumului și pretind că valorifică legume de la ei din curte, pot fi prinși cu minciuna. ” Eu am acum ardei gras, capia și tomată. Atât. Ca producător, nu pot să am o multitudine de produse agricole. Mai am la câmp dovlecei, care se fac mai târziu, dar ca aspect la tarabă, un producător autentic poate să aibă 3-4 produse. Mai mult nu poți să ai”, a declarat Gheorghe Vlad.

Legumicultorul din Vidra este inițiatorul programului ”Dor de gust”, o formă de asociere prin care producătorii agricoli au început livrările în marile magazine din toată România. Programul beneficiază de centre de colectare și este în curs de extindere în toată țara, deja mai multe județe fiind înscrise.

 

Articol relatat de portalul agrointel.ro.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.