Cum să-ţi încarci telefonul ca să nu se mai descarce aşa repede

Dacă putem fi de acord asupra unui lucru, acela este că bateriile smartphone-urilor sunt execrabile dacă le comparăm cu cele ale telefoanelor de tip cărămidă de pe vremuri. De prea multe ori, bateria telefonului este aproape de moarte seara târziu, înainte de a ne culca.

Există un mit conform căruia încărcarea în tranșe a telefonului ar putea distruge bateria și că varianta mai bună este să îl încărcăm când este aproape descărcat. Conform Battery University, bateriile litiu-ion din smartphone-urile noastre sunt mai sensibile la stres. Iar acest stres are același efect asupra bateriilor cum are și pentru oameni – le scade durata de viață.

Battery University recomandă să nu îți mai lași telefonul la încărcat odată ce a ajuns la 100%. Dacă îl lași, el va rămâne într-o stare de înaltă tensiune, care îi slăbește structura chimică interioară. Menținerea telefonului la încărcat când bateria lui este deja la 100% este ca și cum ai continua să faci exerciții fizice pentru ore întregi. Odată scos, efectul este ca al unei pauze de relaxare a mușchilor după un antrenament intens.

De asemenea, este recomandat să nu îți lași telefonul la încărcat până când acesta ajunge la nivelul maxim, decât dacă este absolută nevoie. Explicația este că un voltaj înalt stresează bateria și o uzează în mod inutil. O posibilă soluție este să îți încarci telefonul în doze mici pe parcursul zilei, atunci când crezi că are nevoie.

Nu în ultimul rând, este important să îți amintești că bateriile smartphone-urilor sunt sensibile la căldură. Tocmai de aceea, telefonul se încălzește rapid când îl încarci. Dacă observi acest lucru, este bine să îți scoți telefonul din carcasa protectoare și să îl lași să se răcorească.

De asemenea, ori de câte ori te afli afară cu telefonul, caută să îl ții ferit de soare. În acest fel, vei proteja și mai bine sănătatea bateriei lui.

Sfaturi utile pentru bateriile Litiu-Ion:

  • Trebuie incarcate la maximum inainte de prima folosire
  • Incarcarile partiale sunt mai bune decat cele de la 0-100%
  • Nu lasa bateria sa se descarce complet sau sa stea mult timp descarcata
  • Bateriile Litiu-Ion au nevoie de calibrare. O data la 1-3 luni, fa un ciclu complet de incarcare. Foloseste telefonul sau tableta pana cand se stinge si apoi incarca complet
  • Cel mai bine e sa tii telefonul sau tableta inchise tin timpul incarcarii, din cauza tensiunilor parazite, ce pot supraincarca bateria sau pot reduce durata acesteia de viata.
  • Nu incarcati telefonul sau tableta sub 0 grade si nici peste 50 de grade Celsius. Cel mai bine e intre 5-30 de grade Celsius.

sursa: elacraciun.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.