Cum se curăță corect grătarul și cum se ferește de rugină, pentru ca următoarea voastră friptură să fie mai gustoasă

foto: radioiasi.ro

Pentru a avea un gratar ca nou este nevoie sa aveti putina grija de el, adica sa il curatati in mod regulat si sa il depozitati corespunzator.  De asemenea trebuie sa va spun ca reziduurile de pe gratar nu vor face urmatoarea voastra friptura mai gustoasa si mai afumata, ci dimpotriva, riscati sa va alegeti cu un gust de ranced si ars. Iata cum se curata gratarul corect.

Cand se curata gratarul

Majoritatea celor care folosesc gratarul au obiceiul sa il curete imediat dupa ce au terminat de gatit, lucru nu tocmai corect. Da, este important sa il cureti dar, inainte de a te apuca de gatit. Dupa ce ai terminat, aduna resturile mari ramase pe grilaj si lasa-l asa pana cand il vei refolosi.

Chiar daca ai un grill care se acopera, faptul ca nu il cureti imediat dupa ce ai terminat de gatit te va ajuta sa il feresti de rugina.
Cum se curata gratarul

Faptul ca temperatura la care se gateste este una destul de mare iti ofera un avantaj atunci cand cureti grilajul gratarului inainte de a pune pe el mancarea.

Astfel, dupa ce aprinzi focul, lasa grilajul la locul lui, timp de cateva minute. Acest lucru va arde urmele de carne sau mancare ramase. Apoi, cu ajutorul unei perii de sarma, curata bine grilajul.

Odata ce ai terminat cu peria de sarma, curata grilajul cu ajutorul unui servetel de hartie inmuiat in putin ulei. Asta va impiedica mancare sa se lipeasca de grilaj.

Este bine sa faci operatiunea la cald, cu grilajul la locul lui, manevrand servetelul cu un cleste metalic. Ai mare grija sa nu pui foarte mult ulei ca sa nu se scurga pe lemne sau carbuni si sa indepartezi servetelul cand termini.
Scapa de resturile din gratar

Un alt lucru extrem de important este sa nu uiti sa cureti cenusa lasata de carbuni sau lemne dupa ce faci gratar. Lasata inauntru, aceasta se va umezi si se va intari.
Cum indepartezi rugina

Daca gratarul prezinta deja urme de rugina, iata un truc pe care il poti folosi.

Taie un cartof pe jumatate, inmoaie partea interioara in detergent de vase saui in bicarbonat de sodiu si foloseste-o pentru a freca bine partile ruginite. Nu va fi usor, dar va da roade!

Atunci cand capatul cartofului se inmoaie, taie-l si inmoaie-l din nou in detergent sau bicarbonat. Repeta procedeul pana cand scapi in totalitate de rugina.

Surse:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.