Cum se gătește corect fasolea uscată. Secrete cunoscute de foarte puține gospodine

Vă vine greu să faceți o mâncare cu fasole uscată, durează prea mult. Există, totuși, metode care vă pot ajuta să fierbeţi mai repede fasolea. Iată câteva secrete, dezvăluite de bucatar.maniac.ro:

Majoritatea soiurilor de fasole, dar în special cea roşie (red kidney beans), conţin o toxina numită fitohemaglutinina, care produce intoxicaţii alimentare, atunci când nu sunt gătite cum trebuie. Toxina poate fi dezactivată doar prin fierbere la 100 de grade Celsius, timp de cel puţin 10 minute. Intoxicaţia se manifestă în genul unei indigestii şi trece în 4-5 ore. (sursă: wikipedia).

Aşadar, iată motivul pentru care ni se poate face rău de la fasole. Toxina se găseşte şi în fasolea proaspătă, nu doar în cea uscată. Iată cum se fierbe fasolea uscată, începând cu achiziţionarea ei, care şi ea este foarte importantă:

Cum cumpărăm fasolea

După cum ştiţi, timpul de fierbere al fasolei, diferă de la soi la soi. Aşa că, dacă nimeriţi o fasole bună, care fierbe mai uşor şi este şi gustoasă, cumpăraţi şi data viitoare din acelaşi loc. Este valabil şi pentru fasolea ambalată.

Pietricele şi alte mizerii

De foarte multe ori, printre boabele de fasole putem găsi pietricele sau alte resturi vegetale uscate. Aşa că este bine să alegem fasolea şi să o spălăm în câteva ape înainte de a o folosi. Nu aţi vrea să vă alegeţi cu o pietricică între dinţi în timp ce mâncaţi iahnie de fasole! De asemenea, prin spălare se poate îndepărta şi praful de pe boabe.

Fasolea uscată se ţine în apă, înainte de a o fierbe

Pentru că este un aliment deshidratat, înante de a o fierbe, este nesesar să o înmuiem în apă. Dacă este prea cald, o puteţi pune în frigider, în apă, peste noapte. Nu este necesar să schimbaţi apa. Nu este bine să lăsaţi fasolea în apă, afară din frigider, pentru că poate fermenta.

Ce punem în apă în care fierbem fasolea

De obicei, se pun o linguriţă de zahăr în apa în care va fierbe fasolea sau un cartof. Sub nicio formă nu pun roşii sau bulion de roşii. Dacă reţeta o cere, acestea se adaugă după ce fasolea este deja fiartă. (este valabil şi pentru alte alimente acide cum ar fi: oţetul sau vinul).

În câte ape se fierbe fasolea

În primul rând, se aruncă apa în care a stat la înmuiat. Se pune la fiert în apă rece. Între timp se mai pune la fiert o oală cu apă. După ce fasolea fierbe cel puţin 20 de minute, se strecoară de apaîn care a fiert până atunci şi se transferă în cealaltă oală cu apă clocotită. Se fierbe în continuare.

Cât timp se fierbe fasolea uscată

Asta depinde de soiul de fasole pe care îl veţi fierbe. Unele soiuri se fierb într-o oră şi jumătate, iar altele nu se fierb nici în patru ore.

sursa: cugetliber.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.