Cum faci corect diferența între un atac de panică și infarct

Sentimentul copleșitor de frică, senzația de sufocarea și bătăile puternice ale inimii sunt simptomele atacului de panică. De multe ori, însă atacul de panică este confundat cu infarctul miocardic. Dacă atacurile de panică se înmulțesc sunt indicate totuși investigații amănunțite deoarece pot avea la bază alte afecțiuni.
Elena Oceanu

”Atacurile de panică pot debuta în urma unui eveniment traumatizant sau monica burcea, psihoterapeutfără o cauză aparentă.
Câteodată doar gândul la o anumită situație poate crea o stare de anxietate severă. Oamenii care au frecvente atacuri de panică învață să evite situațiile de care le este teamă că vor declanșa un atac sau cele din care nu pot scăpa ușor dacă intervine un atac. Apare astfel o anxietate anticipatorie (o îngrijorare exagerată). Dacă tiparul de evitare și anxietate este sever, acest comportament se poate transforma în agorafobie (fobie de spații deschise)”, explică Monica Burcea, psihoterapeut și trainer formator.

 

Este important să înveți să faci diferența dintre aceste două lucruri, în ciuda asemănărilor superficiale ale acestora precum senzația de greață, durerile în piept, transpirația rece sau respirația îngreunată.

Semne specifice unui infarct

– Persoanele care s-au confruntat cu infarctul susțin că durerea resimțită în timpul acesteia se aseamănă cu durerea unei strangulări.
– Durerea principală este concentrată în piept, însă se poate extinde și pe zona brațelor și a spatelui.
– Zona maxilarului, a fălcilor și a dinților poate fi de asemenea afectată de durere
– În prima fază respirația nu este afectată, iar durerea pare să persiste mai mult de 3-4 minute
– Organismul simte în mod prioritar înțepături pe brațul stâng, în paralel cu senzația de vomă.
– Dificultățile în respirație apar după acest moment
– Dacă realizezi că te confrunți cu aceste simptome pentru mai mult de 5-6 minute, sună rapid la urgențe sau roagă pe cineva să te transporte la un spital.

Semne specifice unui atac de panică

– Atacul de panică nu apare obligatoriu într-un moment în care ție îți este frică de ceva, el poate apărea în cele mai obișnuite contexte sau împrejurări.
– Simptomele atacului de panică vor crește progresiv în intensitate, ajungând la apogeu după aproximativ 10 minute.
– Durerea principală este de asemenea resimțită în zona pieptului, însă variază în intensitate, crescând și scăzând la loc în mod treptat.
– Senzația de înțepături și amorțeală este resimțită în întreg corpul
– Pe parcursul unui atac de panic te vei confrunta cu frici aparent stupide, precum frica de a înnebuni sau de a muri sufocat sau înecat.

Nu este recomandat să aștepți prea mult în niciunul dintre cazuri, cu toate acestea, atacul de panică poate fi depășit cu răbdare, dacă te liniștești. În cazul în care nu primești asistență medicală în timpul unui atac de panică, acesta se poate intensifica sau poate conduce la apariția altor atacuri de panică repetate. În cazul infarctului este foarte important sa nu aștepți și să ajungi cât mai repede la un doctor.

surse:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.