Cum îți este afectat organismul de trecerea la ora de iarnă

foto: The Siver Times

Schimbarea orei de doua ori pe an are o incidenta moderata asupra ceasului biologic uman, sustin specialistii.

Reactia difera de la o persoana la alta, pentru ca si ceasul biologic este diferit, dar este si flexibila, adaptandu-se bine, in general, la o schimbare de ora, sustine Daniel Neu, de la laboratorul pentru somn din Brugmann.

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Mai multe studii ale cercetătorilor au arătat că schimbarea orei are o serie de efecte negative asupra sănătății noastre: irascibilitate, tulburări de somn, stresul crește în intensitate, nu ne mai putem doza corespunzător energia din cauza faptului că programul zilnic este perturbat, iar unele persoane resimt și așa-numita astenie de toamnă.

Riscul de infarct, pentru persoanele cu probleme cardiace crește cu până la zece procente în primele trei zile după schimbarea orei, mai ales în cazul celor activi profesional.

Unor persoane foarte sensibile le trebuie de la zece zile la doua saptamani pentru a se obisnui cu schimbarea, care se poate compara cu un usor decalaj orar in cursul unei calatorii.

Copiii, in schimb, sunt mai putin afectati decat adultii pentru ca ceasul lor biologic este mai adaptabil. „Schimbarea orei este un aranjament social la care se acomodeaza in cele din urma toti”, a mai spus doctorul belgian.

Trecerea la ora de iarna are loc in fiecare an, in ultima duminica din luna octombrie

sursa: rotalianul.com

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.