De ce ne pierdem auzul și ce se poate face

foto: dailythess.gr

Odata cu trecerea timpului si imbatranirea organismului, oamenii ajung sa isi piarda din abilitatile fizice ce ii caracterizau in tinerete. Astfel constatam ca pe langa uzura sistemului osos si cel muscular, acuitatea vizuala si cea auditiva incep sa fie si ele afectate de aceasta trecerea ireversibila a timpului.

Trăim într-o lume unde viteza, graba şi zgomotele puternice fac legea. Lumea s-a schimbat foarte mult pe parcursul ultimilor ani, au apărut din ce în ce mai multe maşini şi surse de zgomot puternic în marile oraşe, toate acestea afectandu-ne în mod direct sistemul auditiv. Toţi aceşti factori care cauzează zgomote puternice nu ţin cont de categoria de vârstă în care ne încadrăm, ei fiind vinovaţi de pierderea auzului chiar şi în cazul persoanelor mai tinere.

Pierderea sensibilităţii auditive cauzată de poluarea fonică din oraşe este din ce în ce mai frecventă, avertizează medicii. Totuşi există şi un număr de simptome, care la momentul apariţiei lor pot semnala o posibilă afecţiune a urechilor. Este foarte important să luăm măsuri imediate în cazul în care semnalăm probleme cu urechile, pentru a evita agravarea situaţiei şi riscul de a pierde capacitatea de auz la urechea afectată.

Iată care sunt simptomele şi factorii la care trebuie să avem grijă: infecţiile urechilor nu trebuie lăsate netratate niciodată deoarece pot duce la otospongioză ( distrofia membranei otice), cauzată în principal de sechelele date de otitele medii; blocarea canalului auditiv fie cu un obiect străin, fie cu un dop de ceară; şocurile emoţionale pot cauza în mod surprinzător surdităţi psihogene.

De asemenea, ţiuitul, şuieratul, durerile persistente ale urechilor şi o dificultate generală de a înţelege ce se vorbeşte în jur, precum şi ascultarea radioului sau privitul la televizor cu volum mare pot fi semne că ceva este în neregulă cu auzul nostru. Conform medicilor, surditatea poate fi de 2 feluri: de transmisie ( atunci când este implicată urechea externă şi cea medie) şi de percepţie ( atunci când există o problemă la nivelul urechii interne).

În cazul copiilor, este extrem de important ca depistarea oricărei probleme auditive să se facă din timp, deoarece afectează dezvoltarea intelectuală a copilului. Surditatea la copii poate apărea ori la naştere, ori în timpul primei copilării, aceştia putând dezvolta tulburări de limbaj şi tulburări psihoafective, copilul izolându-se de restul persoanelor din jur.

Ce e de făcut? În primul rând, contează evaluarea situaţiei, făcută de un medic orelist, iar în funcţie de gravitatea situaţiei, se recomandă fie un tratament medicamentos, fie un tratament chirurgical, în cazul situaţiilor mai grave. Pe lângă acestea, se poate opta pentru un tratament local, tratament cu vitamine, terapie sau administarea sedativelor.

Tratamentul chirurgical aduce o soluţie la problemele auditive prin refacerea anatomică a lanţului timpano-osicular, iar pentru cei aflaţi la o vârstă mai înaintată, cel mai adesea se recurge la protezarea auditivă

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.