De ce au sticlele de vin această adâncitură?

foto: World Facts FTW
Cu ajutorul ei se servește mai ușor vinul. Ținând sticla din partea de jos, asa cum o fac chelnerii in restaurantele de lux. Acea adâncitura este locul perfect pentru degetul mare de la mana.
Rețin sedimentele din vin. Unghiul adânciturii de pe fundul sticlei crează un spațiu îngust, unde sedimentele sunt colectate, în apropierea bazei. Astfel sedimentele nu se mai pot amesteca din nou în vin.
Ajuta vinul sa se răcească mai repede. Punt-urile măresc suprafața de contact intre sticla și vin. Acest lucru ar putea face ca vinul din interiorul sticlei sa se răcească mai repede.
Il ajuta sa fie mai rezistent la presiune. O poveste spune ca, în timpul cele mai vechi timpuri, când sticlele erau de proasta calitate, aceste adâncituri puternice ajutau vinurile spumante sa reziste mai bine la presiunea. Se pare că 80% din recolta de șampanie din 1828 a fost pierduta din cauza exploziilor.
Face mai ușoara stivuirea sticlelor de vin. Modul tradițional de stivuire a sticlelor este “cu dopul in jos”, astfel încât gatul unei sticle s-ar odihni in gropita celei de mai jos.
Ce părere ai despre aceste explicații? Ești de acord cu una dintre ele sau ai alta opinie? Care este aceasta?
sursa: unica.ro