Efectele mai puțin cunoscute ale brânzei asupra organismului

foto: Medical News Today

Brânza este un aliment nelipsit de pe mesele românilor. Toată lumea știe că este bogată în calciu și aduce multe beneficii organismului. Dar cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au dorit să studieze mai amănunțit efectele acesteia.

Aceştia au invitat 139 de adulţi să ia parte la un experiment pe parcursul a 12 săptămâni. În cadrul studiului, o treime dintre participanţi au consumat zilnic 80 de grame de brânză grasă, iar o altă treime, 80 de grame de brânză cu un conţinut scăzut de grăsimi. Un al treilea grup nu a consumat brânză deloc, ci 90 de grame de pâine cu gem în fiecare zi.

Surprinzător, oamenii de ştiinţă au observat că persoanele care au consumat brânză grasă nu au suferit nicio schimbare la nivelul colesterolului LDL, al tensiunii arteriale, iar talia lor nu s-a modificat deloc. Mai mult, starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit, beneficiind de o creştere a nivelului colestrolului bun (HDL) cu peste 25%. Mai mult aceștia spun că oamenii care mănâncă zilnic brânză au o inimă mult mai sănătoasă.

Studiul publicat în American Journal of Clinical Nutrition concluzionează că includerea brânzei într-o dietă sănătoasă poate proteja organismul contra bolilor cardiovasculare şi metabolice.

Recent, o altă cercetare, realizată în Japonia, a scos la iveală un alt lucru important: consumul de brânză previne acumularea de grăsimi în ficat; în timp ce alte studii au arătat ca brânza te poate ajuta să dormi mai bine, te face mai fericit şi e chiar un bun aliat în lupta cu kilogramele în plus, scrie frunza-verde.ro.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.