Există sub gheața Antarcticii, dar nimeni nu i-a văzut și nu i-a cercetat

foto: antarcticbound.blogspot.com

Exista sub gheata Antarcticii, dar nimeni nu i-a vazut !

Desi exista pe Terra de un miliard de ani, nimeni nu i-a vazut si nu i-a cercetat. Sunt situati in estul Antarcticii si au fost descoperiti de-abia in anul 1958. Misterioasa necunoscuta o reprezinta muntii Gamburtsev, care au o altitudine de 2.700 de metri si se afla in totalitate sub gheata!

Muntii Gamburtsev au peste 800 de kilomeri lungime si 2.700 de metri inaltime, ceea ce ii face sa fie asemanatori Alpilor. Dar nimeni nu a vazut vreodata acesti munti, pentru ca ei sunt situati sub stratul de gheata al Antarcticii, potrivit io9.

Descoperiti in anul 1958, Muntii Gamburtsev ar putea constitui cel mai mare mister de pe Pamant. Cum se poate ca un lant muntos de asemenea dimensiuni uriase sa fie ingropat sub zapada si gheata, o mantie de grosime intre 600 de metri si 1,6 kilometri?

„Nu este o intrebare cu un raspuns usor. Avem o multime de probe de roci de pe Luna si alte obiecte din cosmos si totusi nu avem nicio mostra de pe un munte de pe planeta noastra”, a spus geofizicianul Robin Bell.

Astfel, oamenii de stiinta trebuie sa se bazeze mai mult pe metode indirecte pentru a afla originile acestui munte. O echipa internationala a folosit diverse instrumente moderne pentru a determina varfurile si vaile muntilor Gamburtsev.

Potrivit cercetatorilor, muntii s-au format acum un miliard de ani, in timpul coliziunii masive a continentelor. Fasia de gheata din estul Antarcticii s-a constituit in urma cu 34 de milioane de ani si a acoperit complet muntii Gamburtsev, facandu-i complet ascunsi de restul lumii.

Echipa de cercetatori spera sa ajunga la acesti munti si sa poate lua probe de acolo. O expeditie, care ar merge in Antarctica ar putea sa faca un film despre acesti munti misteriosi.

sursa: ziare.com

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. hagia sophia spune:

    Asta cu miliardul de ani,este exact ca aia cu proba de lava vulcanica datand din anii 1800 dusa la un laborator din Hawaii,ei datand-o ca fiind veche de 2milioane de ani.Fiti mai sobrii,totul e doar ipoteza,daca urmariti cercetarile fostului profesor evolutionist Valter Veith veti intelege pote mai multe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.