Experiențe cutremurătoare din preajma morții. Poate fi sfârșitul reversibil, ar putea fi ocolit momentul final?

foto: infoworld.com

Sigur că nimeni nu s-a mai întors de dincolo pentru a ne spune exact ce este moartea. Dar avem numeroase mărturii credibile și dovezi misterioase ale pacienților care au avut o experiențe cutremurătoare în preajma morții. Iar cercetătorii de azi au deja aparatură performantă pentru a surprinde întregul proces și descoperirile lor sunt uimitoare, scrie libertateapentrufemei.ro.

Oamenii de știință, confesorii sau rudele noastre mai înțelepte ne sfătuiesc să trăim fără să ne gândim nicio clipă la moarte. Dar ea apare în mod constant în jurul nostru și este imposibil să nu ne gândim uneori când va lua sfârșit viața. Cu toții ne imaginăm că se termină într-o secundă, însă cercetările din ultimii ani au descoperit lucruri inedite despre moarte. Iată ce dovezi misterioase s-au adunat.

Moartea nu este subită

Unii au impresia că moartea vine când inima încetează să bată sau când creierul își oprește toate funcțiile, dar știm că au existat pacienți care au fost ținuți în viață cu ajutorul aparatelor mulți ani după ce au intrat în moarte clinică.

În realitate, moartea este un proces care durează mai mult decât ne-am imaginat noi. Toate funcțiile biologice se opresc una după alta, până când dispare orice activitate și toate celulele îngheață.

Activitatea cerebrală

Printre dovezile misterioase legate de moarte se numără câteva descoperiri surprinzătoare despre activitatea creierului. La unele animale, în momentul în care trupul și inima cedează cercetătorii au observat că activitatea cerebrală se dezvoltă brusc și este amplificată în aproape toate zonele creierului pentru câteva secunde. În general, după ce inima încetează să bată, creierul mai poate funcționa în medie 6 minute, deși se produc și aici procese degenerative care lasă urmări grave, chiar dacă persoana este resuscitată.

În aceste câteva secunde sau minute înainte de moarte, creierul devine hiperactiv ca și cum ar vrea să salveze corpul și astfel se explică de ce pacienții care au fost în comă au avut tot felul de senzații stranii, emoții puternice, sentimentul că se deschide o lume plină de lumină în fața lor.

Timpul nu mai există

Aproape toți pacienții resuscitați, salvați din moarte clinică au povestit că au avut senzația că timpul nu mai există. Nimic nu se mai raporta la timp. Orele, zilele, calendarul nu mai contau, ca și cum timpul se oprise sau se derula foarte, foarte încet.

În studiul psihiatrului american Bruce Greyson, 70% dintre pacienții care au avut experiențe în preajma morții au susținut că timpul este distorsionat și că nu mai avea nicio relevanță pentru ei.

Genele sunt activate. Dovezi misterioase despre viața celulelor
Inițial credeam că și genele se sting pe măsură ce mor celulele organismului nostru. Dar ultimele cercetări au scos la iveală dovezi misterioase despre activitatea genelor, în momentul în care moartea s-a instalat definitiv. Se pare că unele gene se activează, chiar dacă inima nu mai bate și creierul nu mai funcționează. Și nu este vorba de una sau două gene haotice.

Spre exemplu, la șoricei și la peștii zebră au fost identificate 500 de gene care devin active încă 48 de ore de la moarte. Este uimitor că, într-un organism mort, gene care au fost inactive aproape toată viața se reactivează timp de 24 de ore sau chiar mai mult.

Moartea poate fi reversibilă

În lumina noilor descoperiri este firesc să ne punem întrebarea dacă moartea nu cumva poate fi un simplu proces care poate fi inversat. Să ne gândim că este animale care, dacă rămân fără coadă sau fără un anumit membru, au capacitatea uimitoare de a-l reface singure.

Să ne mai gândim că unii oameni au trecut pe lângă moarte și s-au întors la viață, iar studiile clinice au arătat destul de clar că inima poate funcționa fără creier și viceversa. Undeva există un mecanism secret care ar putea revitaliza corpul și ar ocoli moartea. Este numai o chestiune de timp până la descoperirea lui.

sursa: publika.md

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.