Factori care pot face ca tensiunea să fie mai mare sau mai mică, nefiind cea reală la momentul efectuării măsurării

foto: cofatuc.org.ar

Măsurarea tensiunii arteriale este foarte importantă mai ales pentru persoanele care chiar au probleme cu aceasta. De obicei problemele pot fi date de creşterea în exces a tensiunii sau de scăderea la fel de mare a acesteia.

Dacă ai acasă un tensiometru şi îţi iei regulat tensiunea atunci trebuie să ştii anumite lucruri. Pe lângă faptul că este important să ai un tensiometru destul de bun testat clinic pentru ca rezultatul să fie unul cât mai real, mai este necesar să ştii că există anumiţi factori ce pot influenţa măsurarea tensiunii. Aceşti factori pot face ca tensiunea să fie mai mare sau mai mică, nefiind cea reală la momentul respectiv. Aceşti factori ar putea fi:

  1. Fumatul. Ştim că acest obicei este unul foarte dăunător pentru organism şi este responsabil pentru creşterea tensiunii arteriale. Aşadar, înainte să îţi măsori tensiunea alege să nu fumezi.
  2. Mâncarea grasă sau sărată la cină. Sarea, de exemplu, este responsabilă cu creşterea tensiunii. După o masă copioasă evită să îţi iei tensiunea deoarece rezultatele pot să difere ce cele reale.
  3. Faptul că nu ai mers la baie. O vezică plină poate determina o creştere a tensiunii, aşa că înainte să îţi măsori tensiunea mergi la baie.
  4. Felul în care îţi pui tensiometrul. Este necesar să ţii cont de indicaţiile pe care le are tensiometrul pentru ca tensiunea să aibă valorile reale. Contează unde anume îl pui pe mână şi cât de strâns sau de lejer îl laşi. Citeşte instrucţiunile tensiometrului.
  5. Faptul că vorbeşti în timpul măsurării tensiunii. În momentul în care tensiomentrul începe să măsoare tensiunea este recomandat să nu vorbeşti deoarece acest lucru îţi poate creşte tensiunea.
  6. Stresul, supărările, efortul. Înainte să îţi iei tensiunea nu trebuie să alergi, de exemplu, astfel tensiunea arterială va fi mult mai mare. De asemenea, şi faptul că te-ai certat cu cineva înainte de a-ţi lua tensiunea poate da o valoare mai mare a tensiunii.
  7. Deshidratarea. Acest lucru va duce la o scăderea a tensiunii arteriale. Este important să fi hidratată înainte de a-ţi măsura tensiunea.
  8. Pozitia pe care o ai in momentul masuratorii: Daca stai incorect sau daca picioarele iti atarna, de exemplu, acest lucru iti poate afecta valorile indicate de tensiometru, deoarece presiunea arteriala este diferita atunci cand stai in picioare, comparativ cu momentele in care stai jos. Pozitia corecta pentru masurarea tensiunii arteriale este sa stai asezat(a) pe un scaun, cu spatele drept si lipit de spatar si cu picioarele bine fixate in podea (nu ai voie sa stai picior peste picior).

sursa: ticataca.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.