Groapa Marianelor, cel mai adânc și inaccesibil loc de pe Pământ. Ce s-a găsit la peste 10000 de metri adâncime

foto: L’Anecdote
Multe informatii despre schimbarile care au loc pe planeta noastra se ascund in adancul oceanelor. Unul dintre cele mai inaccesibile locuri si cel mai adanc de pe Pamant este Groapa Marianelor, aflata in Oceanul Pacific.
Ea se intinde pe o suprafata de 1.500 km patrati si are o adancime de 10.911 m. Doar un vehicul submarin cu oameni la bord a ajuns acolo pana acum, informeaza Ziare.com.
Totul s-a petrecut in anul 1960, mai exact in data de 23 ianuarie, atunci cand Don Walsh si Jacques Piccard au coborat la adancimea de 10.915 metri in submersibilul Trieste. O astfel de misiune este foarte periculoasa pentru oameni.
In zilele noastre sunt folositi roboti. Astfel s-a intamplat si la sfarsitul anului 2010, atunci cand o echipa internationala de cercetatori de la Universitatea din Copenhaga a intreprins o astfel de expeditie. Ei au fost condusi de Ronni Glud.
Ce au gasit oamenii de stiinta la peste 10.000 m adancime
Rezultatele cercetarilor lor arata ca astfel de structuri geografice joaca un rol important in schimbarile climatice care au loc pe Pamant. La o asemnea adancime se aduna mai multa materie organica decat in orice alt loc de pe ocean.
Ele pot mentine echilibrul ecosistemului planetei noastre si capteaza dioxidul de carbon. Cu cat mai mult dioxid de carbon capteaza aceste depresiuni submarine, cu atat mai mai mult oxigen avem in atmosfera, afirma Glud.
Robotul trimis de cercetatori a ajuns pe fundul gropii abia dupa trei ore de la lansare. Cu aceasta ocazie au fost folosite pentru prima data echipamente de masurare a carbonului din adancuri. In 2008, a avut loc chiar descoperirea unor noi specii de peste.
Cei care au facut atunci descoperirea, in acelasi loc, sunt oamenii de stiinta de la Universitatea din Aberdeen. Astfel de pesti se hranesc cu materia organica ce ajunge acolo, dar ramane intrebarea referitoare la capacitatea lor de a rezista in asemenea conditii neprielnice vietii.