Ierburile sfinte ale românilor. Elixirul haiducului Pintea

foto: Gradina Acasa.ro

Floarea de feriga, sau Iarba sarpelui, infloreste doar in noaptea de Sinziene, intre ceasurile 10 si 12 si tine pina la cintatul cocosului.

Unii cred ca ar fi doar o legenda, deoarece putini au reusit s-o culeaga. Terapeutic, feriga era pusa in scaldatorile oamenilor bolnaviciosi.

Fiarta, este buna in oblojeli (comprese, impachetari) contra durerilor de piept. Pentru insanatosirea copiilor rahitici sau care urineaza noaptea in pat, se confectioneaza saltele si pernute umplute cu feriga culeasa in iunie si iulie.

Tot din frunze de feriga se fac bai, timp de trei zile la rand, pentru copiii care nu umbla pe picioare. Administrata intern, radacina de feriga este unul dintre cei mai puternici vermifugi (indeosebi contra teniei), insa in doza prea mare poate fi mortala.

Decoctul din rizom se bea in loc de apa, impotriva astmului. Angelica este o planta elixir. Ea mentine tineretea si sanatatea.

Se spune ca haiducul Pintea purta in traista sa de piele o sticla de palinca in care se aflau radacini de angelica. Viteazul credea ca acea bautura placuta la gust da omului nu numai putere, dar il apara de multe boli periculoase.

sursa: ierburi-sfinte

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.