Înainte de a merge la medic, semnele care îți arată că ai probleme cu ficatul

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe din corp, care are functii foarte importante, de aceea acesta trebuie protejat zilnic, daca vrei ca organismul tau sa functioneze normal.

Studii recente au aratat ca foarte multe persoane se confrunta cu afectiuni ale ficatului din ce in ce mai grave, de aceea incearca sa traga un semnal de alarma asupra acestui aspect.

Problemele cu ficatul apar in principal din cauza unei nutritii dezechilibrate, stres sau din pricina contractarii unui virus.

Functiile ficatului

Ficatul realizeaza sinteza colesterolului, fosfolipidelor, lipoproteinelor si a lipidelor. Participa in metabolismul glucidelor si proteinelor, dar si la sinteza
unor elemente ale sangelui, precum albuminele, globulinele, si antitrombina.

De asemenea, ficatul are functie secretorie, imunizanta si excretorie. Acesta ajuta, totodata, la depozitarea vitaminelor A si B12, dar a unor microelemente esentiale.

Iata cateva dintre principale semmne care arata ca ficatul nu functioneaza normal:

1. Durerile de cap frecvente, depresia si ameteala

Daca ai migrene frecvente, stari de ameteala, depresive si esti mereu iritat/a acestea sunt primele indici ale unei afectiuni hepatice. Stresul, supararile si orice alte dureri emotionale se rasfrang asupra ficatului si ii afecteaza functiile.

2. Aspectul unghiilor

Unghiile pot spune multe despre sanatatea ta. Daca pe acestea sunt prezente puncte albe, este foarte posibil ca ficatul tau sa nu functioneze normal, iar acestea sunt unele dintre primele semne pe care ti le arata corpul tau.

3. Urina

Urina poate semnala si ea disfunctii ale ficatului. O culoare inchisa-rosiatica ne arata un pH scazut, asociat cu incapacitatea bilei de a mentine echilibrul acido-bazic in corp.

4. Limba

Aspectul limbii poate indica daca ficatul este incarcat. Sub limba exitsa doua vene grose, care, daca sunt ingrosate si au o culoare inchisa (mov inchis sau rosu inchis), inseamna ca ficatul tau nu functioneaza normal.

5. Pielea si ochii galbui

Aceste simptome apar cand ficatul nu reuseste sa proceseze bilirubina, o substanta produsa in sistemul sau de filtrare. Boala se numeste icter, insa aceste simptome pot trada si o hepatita.

sursa: ele.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.