Interpretarea analizelor trebuie făcută pentru fiecare persoană în parte: valori normale pentru colesterol si trigliceride

foto: Joan Lunden

Valorile de dorit pentru colesterol si trigliceride nu corespund in mod universal cu valorile mentionate de laboratoare ca valori normale. Interpretarea analizelor trebuie facuta pentru fiecare persoana in parte, si nu doar pe baza buletinului de analize, sau a valorilor mentionate de laborator ca valori normale. Spre exemplu, prezenta unei boli precum diabetul zaharat tip 2 modifica substantial interpretarea acestor analize.

Colesterolul total poate fi mai mult sau mai putin riscant in functie de proportia dintre colesterolul rau (LDL-colesterol) si colesterolul bun (HDL-coelsterol), bolile prezente (in special boli cardiovasculare si diabet zaharat), riscul individual si caracteristicile fiecaruia (fumatul, bolile din familie etc.). Pentru o corecta interpretare a valorii colesterolului, cititi si articolul “care sunt valorile normale ale colesterolului?” de pe PAGINA PACIENTULUI.

Trigliceridele, la randul lor, pot creste riscul pentru anumite boli, sau, invers, pot fi crescute in cadrul altor boli. Din acest motiv, valorile crescute pentru trigliceride pot insemna un factor de severitate la anumiti pacienti (de exemplu cei care au avut un episod de pancreatita acuta) sau pot fi o dereglare metabolica tranzitorie in cadrul altei boli (de exemplu diabetul zaharat dezechilibrat).

In toate situatiile, discutati cu un medic despre semnificatia analizelor IN CAZUL DUMNEAVOASTRA, si nu luati singuri masuri. Tratamentele naturiste luate din proprie initiativa nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul indicat de medic, dar pot fi utilizate ca adjuvant.

In continuare sunt prezentate valorile normale pentru profilul lipidic, conform ghidului american NCEP ATP III, principalul reper utilizat de medicii cardiologi, nutritionisti, diabetologi, medici de familie etc. in interpretarea valorilor profilului lipidic.

1. LDL-COLESTEROL (“colesterolul rau”)
LDL-COLESTEROL*
Valoare optima <100 mg/dl
Valoare peste valoarea optima 100-129 mg/dl
Crescut, la limita 130-159 mg/dl
Crescut 160-189 mg/dl
Foarte crescut ≥ 190 mg/dl

*medicul poate calcula valoarea pentru LDL-colesterol pe baza unei formule matematice, daca sunt disponibile valorile pentru colesterol total, HDL-colesterol si trigliceride.

2. COLESTEROL TOTAL
COLESTEROL TOTAL
Valoare de dorit <200 mg/dl
Crescut la limita 200-239 mg/dl
Crescut ≥ 240 mg/dl

3. HDL-COLESTEROL (“colesterolul bun”)
HDL-COLESTEROL
Valoare scazuta <40 mg/dl*
Valoare crescuta ≥ 60 mg/dl

*in cazul HDL-colesterolului, sunt de dorit valori mai mari. Valorile mici (in interpretarea NCEP ATP III sub 40 mg/dl, in conceptia actuala sub 40 mg/dl la barbati si sub 50 mg/dl la femei) sunt considerate anormale si legate de riscuri carriovasculare. Valorile mici pentru HDL-colesterol sunt incluse si in criteriile de diagnostic pentru sindromul metabolic, o asociere de factori de risc pentru diabet zaharat tip 2 si boli cardiovasculare.

4. TRIGLICERIDE
TRIGLICERIDE
Normal <150 mg/dl
Crescut la limita 150—199 mg/dl
Crescut 200-499 mg/dl
Crescut sever ≥ 500 mg/dl

Autor: Dr. A. Copcea

sursa: nutritionistcluj.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.