Istoria ne oferă mereu surprize: Marele război al lui Vlad Țepeș care lipsește din manualele școlare

Mitul lui Dracula si aureola de domnitor-razboinic a lui Vlad Tepes stârnesc, în continuare, mare interes.

O echipa de istorici din Germania, care se ocupa de 10 ani de studierea domnitorului muntean, a descoperit într-o arhiva din Mantova, Italia, ca Tepes a purtat un mare razboi la sud de Dunare în perioada martie-aprilie 1462, când Mahomed a invadat Tara Româneasca, scrie mixdecultura.ro.

Între iarna lui 1461 si luna mai 1462 nu se stie nimic despre domnitorul Vlad Tepes, care a domnit la Târgoviste, în fosta Cetate de Scaun a Tarii Românesti. Nu se stie daca si-a demobilizat armata sau nu, dar descoperirile istoricilor nemti arata ca în perioada lipsa din cartile de istorie a avut loc un razboi important.

„Informatiile provin din scrisoarea unui anume Cezar din Florenta catre Lodovico Gonzaga. Scrisoarea a fost descoperita de curând în Arhivele Statului din Mantova de catre un grup de cercetatori germani din care fac parte Albert Weber, vorbitor de limba româna si Adrian Gheorghe, cercetator român stabilit în Germania”, spune istoricul târgovistean Vasile Lupasc, cel care a adus în tara un manuscris vechi legat de viata lui Vlad Tepes, care era dosit în bibliotecile din Vatican.

Mantova este capitala provinciei cu acelasi nume, în regiunea Lombardia din nordul Italiei. Mantova a fost unul din centrele importante ale renasterii fiind condus timp de aproximativ 400 de ani de puternica familie Gonzaga.

În 2008, împreuna cu micul ora, Sabbioneta, a fost trecut în Patrimoniul Mondial UNESCO.

„Corpus Draculianum”

Scrisoarea cu pricina se pare ca nu este una oficiala, de cancelarie regala sau domneasca si, pe lânga multe detalii de natura culinara, documentul vorbeste despre 50 de vase turcesti sosite pe Dunare, corabii care au fost distruse de catre oastea Tarii Românesti în frunte cu Vlad Tepes.

Vasele carau cherestea necesara flotei si “industriei” de razboi otomane.

„Având în vedere numarul mare de vase atacate si arse de catre Vlad Draculea, putem deduce ca desfasurarea de forte a fost una impresionanta. De asemenea, exista motive întemeiate sa credem ca au existat si alte actiuni militare românesti menite sa consolideze victoriile obtinute în iarna dintre anii 1461-1462 si sa slabeasca capacitatea de actiune a lui Mahomed în zona granitei cu Valahia”, mai spune Vasile Lupasc.

Istoricii nemti au publicat în limba germana o impresionanta lucrare, intitulata „Corpus Draculianum”, lucrare editata în trei volume, ce si-a propus sa adune toate documentele cunoscute pâna acum despre Vlad Draculea.

„Despre document am aflat chiar de la cei care l-au descoperit. În vizita dumnealor în România din 2017, ne-am întâlnit si am discutat mai multe aspecte legate de viata si domniile lui Vlad Draculea. Lucrarea îsi propune sa adune toate documentele cunoscute pâna acum despre Vlad Draculea. Speram ca aceasta extrem de utila si de elaborata lucrare sa fie publicata si în limba româna. Nu exista un motiv ascuns pentru care nu s-a vorbit pâna acum despre acest episod. Istoria ne ofera mereu surprize si acest episod este unul recent descoperit. Probabil ca va fi mentionat si în manualele de istorie cât de curând”, crede Vasile Lupasc.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.