Lactoferina, proteina miraculoasă supranumită „medicamentul lui Dumnezeu“. Caprele cu lapte uman

Laptele pasteurizat este un aliment fara microbi, dar si fara vitamine si proteine. Laptele crud contine substante benefice, dar are microbi. Cum ar fi daca ar exista un lapte curat, dar bogat in nutrienti? Oamenii de stiinta au gasit modalitatea de a obtine un lapte bun din toate punctele de vedere, punand la loc ceea ce s-a distrus prin fierbere. Un fel de lapte crud, dar care nu ne poate imbolnavi. Ingredientul pe care cercetatorii cauta sa-l introduca intr-un lapte de consum sigur si sanatos este lactoferina. De ce este atat de importanta aceasta substanta? Si cum s-o introducem in alimentatia noastra?

  • O substanta 100% naturala

Lactoferina este o proteina continuta in mare procent in laptele natural. In cel pasteurizat, lipseste cu desavarsire. Cercetarile ultimilor 40 de ani urmaresc sa obtina un lapte pasteurizat, dar cu lactoferina, lucru care se credea imposibil, atita timp cat lactoferina se distruge la temperaturi de 60 de grade Celsius. De ce merita atata atentie aceasta glicoproteina? Pentru proprietatile ei terapeutice unice: leaga moleculele de fier, actioneaza impotriva infectiilor, sporeste imunitatea, energizeaza intreg organismul. Lactoferina este prezenta in mici cantitati, in stare naturala, in secretiile nazale, plasma, lichidul seminal, urina, lichid amniotic, sudoare, sudoare, lichid cefalorahidian, mucus vaginal si lacrimi. Dar, mai ales, lactoferina e in laptele crud de vaca. Bineinteles, e prezent din abundenta in colostrumul uman (6 mg/ml), dar scade in timpul primei saptamani de lactatie pana la aproximativ 0,8 mg/ml in laptele matur. Mai gasim lactoferina in cantitati mari si in zer.

  • Antiinflamator si antibiotic

Pe vremuri, urdorile, herpesul sau urciorul erau tratate cu lapte de vaca, folosit extern, ca dezinfectant. Lactoferina din lapte actiona contra infectiilor, a diverselor bacterii gram-pozitive si gram-negative, a unor candidoze si viroze. Fara sa-i stie compozitia, taranii foloseau cu succes laptele crud pe post de antibiotic. Cercetarile moderne au confirmat rolul lactoferinei in tratarea infectiilor. Se spunea pana nu de mult ca nu e bine sa luam antibioticul cu lapte, pentru ca actiunea medicamentului este diminuata. Adevarul e altul. Unui antibiotic luat cu lapte crud ii va spori efectul cu pana la 30%, tocmai datorita lactoferinei. Proteina are o remarcabila actiune antiinflamatoare pe intreg traseul tractului digestiv. Previne, trateaza si reduce riscul repetarii infectiilor. Activeaza sistemele imune de raspuns ale organismului, chiar la locul inflamatiei.

  • Antioxidant si antitumoral

Un rol evident al lactoferinei este acela de a stimula imunitatea. Organismul hranit cu lactoferina este mai rezistent la infectii. Are si un puternic rol antioxidant. De fapt, este considerata cel mai puternic antioxidant cunoscut, care poate reduce cu pana la 48% mai mult decat alti antioxidanti nivelul hiroperoxizilor, adica al radicalilor liberi. Mentine constant colesterolul bun in organism. Cuplarea lactoferinei pe receptorii durerii, potenteaza efectele morfinei in fazele terminale ale proceselor neoplazice. Se fac cercetari intensive legate de activitatea lactoferinei in inhibarea dezvoltarii celulelor tumorale, succese importante inregistrandu-se in cancerul de intestin si cel de san. Dar mecanismul actiunii lactoferinei este mult mai complex, avand rol si in mentinerea unui pH gastric si intestinal in limite fiziologice. Aare si efecte benefice demonstrate asupra pielii.

  • Antianemic

Prin administrarea de lactoferina, se produce o incredibila normalizare a anemiei, cu 52% mai mult decat orice lapte cu continut ridicat de fier. Proteina normalizeaza absorbtia corecta a fierului.  Fierul este un metal foarte important pentru viata, dar, la fel de usor el poate deveni otrava, daca e prezent sub forma de ioni sau in cantitate prea mare. Dezvolta bacteriile patogene, celulele tumorale si artritele. in schimb, lactoferina leaga moleculele de fier, neutralizandu-i toxicitatea in acelasi timp si captand ionii de fier in exces. Regland metabolismul fierului, ajuta in diminuarea durerilor in artrite (leaga fierul liber din lichidul sinovial al articulatiilor). Lactoferina are si rol antianemic, crescand nivelul de oxigen celular prin eliberarea ionilor de fier din maduva osoasa hematogena.

  • Cea mai studiata proteina

Fiind atat de importanta pentru sanatate, lactoferina este studiata in toate laboratoarele lumii, descoperiri importante fiind realizate si de catre cercetatorii români. Exista suplimente alimentare in farmacii, dar si diferite formule de lapte pentru copii, iaurt, care contin lactoferina. Daca vom citi cu atentie pe etichetele produselor lactate, e bine sa le alegem pe acelea care contin lactoferina. Aceasta proteina descoperita in 1939 este singura substanta din lume careia i s-a dedicat un congres medical mondial, o data la doi ani, la care participa sute de medici, farmacisti, chimisti, biologi cu recunoastere internationala. Cele mai exigente organisme de control medicamentos din lume n-au avut nimic de reprosat lactoferinei, fiind acum recomandata tuturor categoriilor, inclusiv sugarilor si celor cu alergii la lapte. Practic, nu exista contraindicatii. Descoperirea si introducerea lactoferinei in terapia umana reprezinta o revolutie stiintifica in lumea medicala. E pacat sa nu cunoastem si sa nu profitam de aceasta proteina miraculoasa supranumita „medicamentul lui Dumnezeu“.

  • Cum actioneaza lactoferina?

– reface microflora intestinala „prietenoasa“, fiind foarte rezistenta la digestie, constipatie, diaree, sindrom de intestin permeabil
– reduce dezvoltarea polipilor intestinali
– impiedica dezvoltarea tumorilor
– lupta cu bacteriile si virusii, fiind utila in afectiuni ca HIV/SIDA, gripa, meningita, encefalita, retinita, conjunctivita, otita, oreion, pneumonie, tuberculoza, viroze respiratorii, osteomielita, colecistita, infectii herpetice, zona zoster, rujeola, varicela, oboseala cronica, hepatita B, C, boala Lyme, clamidioza, malarie, diaree, candidoza, ulcer gastric, parazitoze, candidoza vaginala, esofagiana si bucala, infectii urinare, septicemie, infectii dentare
– creste eficienta vitaminelor C, E si a coenzimei Q10
– stimuleaza refacerea tesuturilor
– creste performantele sportivilor care au interdictie la anabolizante
– sustine formarea oaselor prin activarea proliferarii si a diferentierii osteoblastelor
– creste nivelul serotoninei si reduce nivelul de cortizon, fiind un bun antidepresiv.

  • Capre cu lapte uman

Un grup de geneticieni rusi au creat o capra modificata genetic care da lapte cu formula apropiata cu cea a laptelui uman, deci bogat in lactoferina. Acest lapte urmeaza sa fie destinat nou-nascutilor care nu pot beneficia de calitatile nutritive ale laptelui uman. Se urmareste si crearea de medicamente pe baza latelui de capra bogat in lactoferina. Acestea ar putea trata cancerul si afectiunile sistemului digestiv si imunitar.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.